Hoppa till huvudinnehåll

Trots grävskopor, slammer och het asfalt är torgförsäljarna i Åbo nöjda med sommarens försäljning

Torgförsäljning i Åbo centrum.
Man kan fortfarande köpa färskvaror på torget i Åbo. Torgförsäljning i Åbo centrum. Bild: Lina Frisk / Yle Salutorget (Åbo)

Trots det pågående bygget av parkeringsgrottan på Åbo salutorg frodas torghandeln. De flesta försäljare haft en bra sommarsäsong, och vissa har även fått flera kunder än normalt.

Stefan Rehn säljer fisk på torget säger att sommarförsäljningen varit bra, speciellt under juni och juli.

- Men nu börjar man märka av att semestrarna är slut och att folk har återvänt till jobbet på dagarna. Å andra sidan har många som spenderat sommaren på stugan nu återvänt till stan och kommer för att handla igen, säger Rehn.

Stefan Rehn står framför fiskdisken vid sitt försäljningsstånd.
Stefan Rehn tycker inte byggplatsen påverkat kundmängderna negativt. Stefan Rehn står framför fiskdisken vid sitt försäljningsstånd. Bild: Andrea Wiklund/Yle Salutorget (Åbo),torgförsäljare

Då bussarna försvann förra hösten minskade antalet människor som rör sig i kärncentrum. Att bussarna inte längre stannar invid torget blir ett hinder för personer som har svårt att gå längre sträckor, och inte kan ta sig till torget.

Många ser det som en positiv förändring, det är ganska pittoreskt här nu.― Stefan Rehn

Enligt Stefan Rehn har de staket och gångtunnlar som byggts upp kring torget påverkat handeln eftersom man från åns håll inte ens ser torgförsäljningsområdet.

- Till ytan har torget blivit mindre, även om vi sommartid är närmare 50 försäljare här. Men många ser det också som en positiv förändring, det är ganska pittoreskt här nu.

Ibland hörs ändå buller och försäljarna har fått öronproppar av staden.

- Men dem kan vi inte använda, vi måste ju kunna kommunicera med kunderna, säger Rehn.

Rehn har upplevt att vissa av kunderna börjar bli frustrerade på att det byggs på många platser i staden samtidigt och att staden präglas av temporära lösningar under tiden.

Kundmängden har ökat

Anne Pekkinen som säljer blommor på torget förhåller sig ändå positivt till situationen. Hon säger att hon inte har något att klaga på.

- Jag har till och med sett en ökning i mängden kunder, eftersom flera människor rör sig nära försäljningen nu då Universitetsgatan går rakt igenom. Då hittar människor som inte annars skulle handla på torget hit, säger Pekkinen.

Pekkinen håller dock med Rehn om att sträckan till bussarna är lång för personer som har svårt att gå.

Som en följd har hon märkt att antalet taxiresor till torget har ökat.

Anne Pekkinen står bland blommorna i sitt försäljningsstånd.
Det enda negativa med det tillfälliga salutorget är att bilen inte ryms att stå intill försäljningsståndet, enligt Anne Pekkinen. Anne Pekkinen står bland blommorna i sitt försäljningsstånd. Bild: Andrea Wiklund/Yle försäljning,Salutorget (Åbo),Anne Pekkinen

Då parkeringsbygget inleddes krympte området som försäljningen håller till på rejält. Pekkinen tycker allting har varit bra ordnat och löpt smidigt.

- Många kunder tycker det är mysigare här nu då försäljningsstånden ligger närmare varandra. Ifall man glömt att köpa något i slutet av sin runda behöver man inte springa över hela torget för att komma till rätt försäljare.

Hon är till och med lite orolig för att det nya torget inte kommer vara lika trevligt som försäljningsområdet är nu.

- Jag ser nog fram emot att arbetet färdigställs och det nya torget är klart, men samtidigt är jag lite orolig. Tänk om det inte är lika mysigt som nu? Då får man tänka tillbaka på den här tiden med nostalgi, säger Pekkinen och skrattar.