Hoppa till huvudinnehåll

Två månader efter serverkraschen i Korsholm – orsaken utreds ännu

En man framför hyllor med datorkomponenter.
Webbkommunikatör Gustaf Westerholm säger att en eventuell förbättring av datasäkerheten blir en fråga för beslutsfattarna. En man framför hyllor med datorkomponenter. Bild: Yle/Roger Källman man,gustaf westerholm

Bakom en låst dörr i källaren till Korsholms ämbetshus i Smedsby surrar ett antal dataservrar och kylaggregat. Nu i augusti är allt lugnt, men för två månader sen rådde febril aktivitet.

- Vår serverleverantörs specialtekniker sprang ut och in här och bytte hårddiskar efter hand. Det var en ganska turbulent försommar, konstaterar Korsholms webbkommunikatör Gustaf Westerholm.

Det var i mitten av juni som ett hårdvarufel orsakade att servrarnas hårddiskar gick sönder, en efter en. Personalen kom inte åt sina dokument och till råga på allt drabbades också backupfunktionerna.

Då en hårddisk byttes ut gick felet vidare och efter en stund var det nästa hårddisks tur att gå sönder. Westerholm beskriver det hela som en dominoeffekt.

Det tog två veckor innan serverleverantörens experter kom underfund med orsakerna till felet och fick det helt korrigerat.

- En del data gick förlorad, men inga register eller de riktigt viktiga systemen, utan det var det dagliga arbetet som gick förlorat.

Ökad säkerhet är en kostnadsfråga

Nu, två månader senare, pågår fortfarande utredningen av vad som orsakade kraschen. Gustaf Westerholm säger att kommunen har begärt en fullständig rapport.

- Vi var nöjda med vår serverleverantör innan kraschen och då den hade inträffat skickade de hit experter och försökte göra sitt bästa. Ändå har vi inte fått vad som har utlovats, så vi får fundera på hur vi går vidare.

Är någon inom kommunen misstänkt?

- Nej, säger Westerholm. Det här har helt och hållet uppstått genom ett systemfel i den programvara och hårdvara som har kommit från serverleverantören.

Om något gott kan sägas ha kommit ur serverkraschen är det lärdomen om hur sårbar den nya tekniken kan vara. Det torde också leda till diskussion om hur man kan skydda sig mot att motsvarande sak sker igen.

- Nu sköts ju alla våra servrar av den här leverantören, men vi kanske borde ha data också på andra leverantörers servrar för säkerhets skull. Det är en kostnadsfråga som politikerna får ta ställning till i framtiden.

Läs också