Hoppa till huvudinnehåll

Anmälningen till simskolan kraschade i Borgå - nu ser man över systemet

Två barn simmar i en simhall.
Arkivbild. Två barn simmar i en simhall. Bild: Vadim Demianovich/ Mostphotos simhallar,simmare,vatten,barn (måttenhet)

Man brukar få vara snabb för att komma över en plats i någon av Borgås simskolegrupper, men i år var det svårare än vanligt.

Anmälningsstiden började klockan 12 på onsdagen. Många föräldrar hade bänkat sig vid datorn i god tid i hopp om att kunna boka en simskoleplats åt det egna barnet.

Det hoppet byttes snart till frustration när anmälningssystemet bröt ihop.

Borgå stads Facebooksida skriver irriterade föräldrar om hur de i vissa fall suttit i över en och en halv timme och försökt komma åt anmälningsblanketterna.

Enligt idrottssekreterare Sirpa Ekblom vid Borgå stad tog det ungefär en timme innan länkarna i anmälningstjänsten fungerade igen.

Övergår antagligen till stegvis anmälning

Staden har varit i kontakt med företaget Tietoverkko Ilmari som sköter anmälningssystemet.

Ekblom säger att onsdagens strul kom som en överraskning också för företaget. Någonting likande har inte hänt tidigare trots att systemet har använts av fler personer samtidigt än vad som nu var fallet.

Nu ska företaget se över sina servrar.

- Det här får aldrig hända mer, säger Ekblom.

Nästa vår kommer anmälningen antagligen att ske stegvis så att man ska anmäla sig till vissa grupper en dag och till andra grupper en annan dag.

Går inte att ordna fler grupper

Åt dem som undrar hur det till slut gick med den egna anmälan meddelar staden att de föräldrar som mottagit en bekräftelse behåller sin plats.

Enligt idrottssekreterare Sirpa Ekblom är nästan alla grupper fullsatta men det finns ännu några lediga platser. Dessutom brukar det alltid komma avbokningar innan simskolorna hinner sätta i gång.

Trots stor efterfrågan är det inte möjligt att ordna fler simskolegrupper

- Vi har inga resurser. Vi har inte bassängtider. Redan nu har vi lilla bassängen upptagen nästan varje vardagskväll från 15.30 till 19.30. I hoppbassängen har vi vattengympa och simskolor nästan varje kväll. Förstås skulle vi ordna mera om vi kunde, men det finns ingen möjlighet, säger Ekblom.

Här hittar du länkar till anmälningsblanketter för de olika simskolegrupperna.