Hoppa till huvudinnehåll

Drönare med paket från Estland landade i Degerby i Ingå

En drönare på gräset. Drönaren är av modellen som ser ut som ett litet flygplan. Den har skadats vid landningen.
Drönaren fick sig en smäll vid landning. Mätinstrumentet ombord klarade sig däremot. En drönare på gräset. Drönaren är av modellen som ser ut som ett litet flygplan. Den har skadats vid landningen. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Degerby,drönare (obemannad luftfarkost)

På torsdag vid middagstid (22.8) sändes en drönare med en paketleverans iväg från orten Muraste i Estland med riktning Degerby i Ingå.

En timme senare landade drönaren mycket riktigt på Torbacka flygfält i Degerby.

En drönade i luften, fotograferat från  marken. Drönaren är en svart siluett mot molnen.
Från marken såg drönaren ut som ett litet flygplan. En drönade i luften, fotograferat från marken. Drönaren är en svart siluett mot molnen. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,drönare (obemannad luftfarkost)

I bagaget hade drönaren ett mätinstrumet för att göra diverse mätningar i luftrummet längs vägen.

Vi vill få information om hur mobilnäten borde utvecklas i framtiden för att erbjuda nätservice och telekommunikationsförbindelser för drönare― Heidi Himmanen, Traficom
Man som följer med drönarflygning på monitor.
Drönarens färd genom luften kunde noggrant följas med genom en monitor på marken. Man som följer med drönarflygning på monitor. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Degerby,drönare (obemannad luftfarkost)

Dessutom bar den på en fallskärm som skulle möjliggöra en säker landning.

Publik som följer med drönarflygning på Torbacka flygfält i Degerby
En klunga förväntansfulla åskådare hade samlats på Torbacka flygplats i Degerby. Publik som följer med drönarflygning på Torbacka flygfält i Degerby Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Degerby,drönare (obemannad luftfarkost)

Drönarens fallskärm vecklades också ut som planerat men vinden gjorde ändå att drönaren föll på nosen vid landningen och skadades lindrigt.

Drönare landar på flygfältet i Degerby
Fallskärmen möjliggjorde en någorlunda säker landning. Drönare landar på flygfältet i Degerby Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Degerby,drönare (obemannad luftfarkost)

Heidi Himmanen jobbar med mobilteknologi på Transport- och kommunikationsverket Traficom. Traficom var med som aktör i provflygningarna för att samla på sig information som behövs när drönartrafiken och därmed också regleringen av den utvecklas.

Heidi Himmanen
Heidi Himmanen på Traficom hoppas att testflygningarna ger behövlig information som kan användas när framtida trafikstyrningssystem för drönare utvecklas. Heidi Himmanen Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,drönare (obemannad luftfarkost),Heidi Himmanen

- Vi vill få information om hur mobilnäten borde utvecklas i framtiden för att erbjuda nätservice och telekommunikationsförbindelser för drönare, säger Himmanen.

Ska utveckla säkerheten

Himmanen följer med på en monitor hur drönaren rör sig från Muraste mot Degerby.

- En tanke med trafikstyrningssystemet i framtiden är att alla ser varandra och vet var de andra är. När systemet planerar en flygrutt och ger flyglov till en drönare så ser de andra också planen. Det är viktigt ur flygsäkerhetssynpunkt, säger Himmanen.

Drönaren bärs iväg
Drönaren bärs i väg för att bli omplåstrad efter utfört uppdrag. Drönaren bärs iväg Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Degerby,drönare (obemannad luftfarkost)

Projektet strävar efter att utveckla trafikstyrningssystem och mobilnät som ska kunna garantera säker drönarverksamhet i framtiden, också om trafiken i luftrummet ökar stadigt.

År 2016 flög ett obemannat flygplan ett paket från Hangö till Hapsal i Estland. Luftfärden på 120 kilometer gick utan problem.

Artikeln uppdaterades 23.8.2019 klockan 9.49 med ett tillägg om att ett obemannat flygplan flög från Hangö till Estland 2016.