Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska sketcher om kärlek och erotik visas nu på Yle Arenan - Pontus Dammert och Sue Lemström roas och överraskas av det över 40 år gamla programmet

När Pontus Dammert nu fyra decennier senare återser sitt sketchprogram Vad är det som kallas kärlek? blir han glatt överraskad.
- Det var ju nästan bättre nu än då! Jag hade inte så stora förväntningar då jag började titta, men skrattade hjärtligt flera gånger, säger Dammert, som både skrev och regisserade helheten som sändes i finlandssvensk tv år 1976. Nu visas programmet på Yle Arenan.

- Vissa saker gjorde mig generad några gånger, till exempel ljudeffekterna som var klumpigt tillsatta senare. Den tidens ljudteknik var ju något helt annat än idag, säger Dammert.

Med badbollar i minus tio grader.
Vinterscener inspelade i tio minusgrader (!). Med badbollar i minus tio grader. Yle,Pontus Dammert,vad är det som kallas kärlek

Vad är det som kallas kärlek? tar avstamp i att jordens temperatur gått ner då folk slutat älska varandra. Nu har världen blivit så kall att isen ligger tjock på havet mitt i juli.

Så vad var det som hände? Svaren söks bland annat i historien, såväl bland stenålderserotik, medeltida riddare som 1800-talsromantik.

Kärlek på stenåldern ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek"
Sue Lemström. Kärlek på stenåldern ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek" Yle Arkivet,vad är det som kallas kärlek
Jungfru och riddare.
Per-Uno Björklund och Sue Lemström. Jungfru och riddare. Sue Lemström,Per-Uno Björklund,vad är det som kallas kärlek
1800-tals attraktion.
Sue Lemström och Roger Nikkanen. 1800-tals attraktion. Yle Arkivet,Sue Lemström

Skådespelarna vi ser är Hilkka Östman, Roger Nikkanen, Gustav Wiklund, Per-Uno Björklund, Leo Lastumäki, Kaarlo Juurela, Sue Lemström och Kaj Rehnberg.

Ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek" (1976).
Roger Nikkanen och Sue Lemström. Ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek" (1976). Sue Lemström,vad är det som kallas kärlek

Det är fart på i Vad är det som kallas kärlek? med korta scener, en rad olika miljöer och en allmän crazyness - här flyger både kläder och konventioner.

Men allt är inte lättsamt och glatt. Den röda tråden för tittaren både hit och dit och den krokiga vägen går överraskande både via pälskritiska stråk som en för tittaren aningen ansträngande frosseriscen med Fellini-anknytning.

Ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek", kvinna betraktar man som frossar.
Leo Lastumäki och Hilkka Östman. Ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek", kvinna betraktar man som frossar. Leo Lastumäki,Hilkka Östman,vad är det som kallas kärlek

Vad tror du att du ville säga med programmet?

- Tja, inte vet jag riktigt. Det känns inte som att jag ville särskilt mycket, ler Dammert.

- Men mycket handlade överlag om att apa efter de verkligt stora påverkarna inom nöjesindustrin. Svenska komiker som Skäggen och förstås brittiska Monty Python. Jag älskade den anarkistiska humorn där man tar till alla vapen mot auktoriteter och myndigheter.

Privat foto från 1970-talet.
Pontus Dammert på 1970-talet. Privat foto från 1970-talet. Bild: Privat Pontus Dammert
Pontus Dammert.
Pontus Dammert, 2019. Pontus Dammert. Pontus Dammert

Sketcherna vi ser i Vad är det som kallas kärlek? är till stor del improviserade.

- Vi gjorde mycket på det sättet och sökte därför skådespelare som var beredda att handlöst kasta sig utför branten. Gustav Wiklund, Roger Nikkanen och Sue Lemström var alla väldigt bra på det.

Sketch om 1800-talet.
Sue Lemström och Gustav Wiklund. Sketch om 1800-talet. Yle Arkivet,vad är det som kallas kärlek
Ur sketchprogrammet "vad är det som kallas kärlek?"
Roger Nikkanen och Hilkka Östman. Ur sketchprogrammet "vad är det som kallas kärlek?" Yle Arkivet,vad är det som kallas kärlek

Även om skådespelarsamarbetet styrdes av ett kreativt flöde var miljöer, kläder och rekvisita resultatet av mer långsiktig planering.

- Jag minns att vi åkte långa vägar till ett stort sandtag för att göra Sergio Leone-parafrasen där två cowboyer håller på och skjuter ihjäl varandra i en evighet.

Cowboyer på berget.
Cowboyer på berget. Yle Arkivet,vad är det som kallas kärlek

- Båten som i filmen är fastfrusen i isen, den placerades dit redan vid den första frosten så att den låg där hela vintern för vår skull.

Infrusen båt.
Infrusen båt. Yle Arkivet,vad är det som kallas kärlek

Programmet var förövrigt speciellt på grund av att det gjordes på färgfilm, få produktioner förunnade ännu vid den tidpunkten. Det valdes efter sändning också ut för att visas i samband med en tävling för världens bästa underhållningsprogram i Schweitz.

- Roligt att det nu kommer att finnas på Arenan, säger Pontus Dammert.

Sue Lemström i sketchprogram 1976.
Sue Lemström. Sue Lemström i sketchprogram 1976. Sue Lemström,vad är det som kallas kärlek
Bakom bilden
Sue Lemström i personporträttet Bakom bilden, 2014. Bakom bilden Bild: Yle 6566 6502 000

En av skådespelarna som var med då det begav sig är Sue Lemström. Nu 43 år senare blir hon precis som Pontus Dammert glatt överraskad då hon tittar på programmet.

- Jag hade ju totalt glömt bort det! Men det var ju jättebra! Jag skrattade hjärtligt på flera ställen. Det kändes fräscht, trots att det är över 40 år gammalt. Väldigt modernt - Pontus Dammert var före sin tid!

Vad kan sketcherna ge folk idag?

- Ett gott skratt. Jag har ingen aning om det här går hem hos unga idag men jag tycker det hade klass - det var roligt, bra och välgjort. Dessutom med bra mask av Lilli Markkanen, hon var en drottning på sin tid, visste vad hon gjorde, säger Lemström.

Ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek?"
Valfrihet på BB. Hilkka Östman, i bakgrunden Leo Lastumäki samt Kalle Juurela. - Leo Lastumäki var en av de stora komikerna på 1960-, 70- och 80-talet. Ville man göra något roligt hade man honom med, minns Dammert. Ur sketchprogrammet "Vad är det som kallas kärlek?" Hilkka Östman,Leo Lastumäki,Kaarlo Juurela,vad är det som kallas kärlek
Bilen som helig ko, ur sketchprogram från 1976.
Kärleken till bilen. - Här var det bilden av bilen som helig ko som jag ville leka med. Mjölka den och mata den. Lite långsökt, men tyckte nog nu att det fungerade på ett naivt komiskt vis, säger Pontus Dammert. På bilden Per-Uno Björklund. Bilen som helig ko, ur sketchprogram från 1976. Yle Arkivet,Per-Uno Björklund,vad är det som kallas kärlek

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Pjäsen Daniel Hjort har kallats Finlands Hamlet – författaren Josef Julius Wecksell levde hela sitt vuxna liv på mentalsjukhus

  Daniel Hjort är det stora finlandssvenska dramat.

  Pjäsen Daniel Hjort räknas ofta som det största finlandssvenska dramat. Vid succépremiären 1862 insjuknade dock den 24-åriga författaren Josef Julius Wecksell psykiskt. Han kom att tillbringa resten av sitt liv på Lappvikens sjukhus. Carl Mesterton filmatiserade Daniel Hjort på Åbo slott 100 år efter premiären.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

 • Finlands första år i Bryssel

  Livet har förändrats i och med EU-medlemskapet.

  Hur såg finländarna och europarlamentarikerna på EU-medlemskapet åren efter att man gått med?

 • Munsalasocialismen

  Under 1900-talets början skapades en egen rörelse.

  I Munsala utvecklades under 1900-talets början en helt egen form av socialism. Den kom till trakten genom forna emigranter som återvänt från USA med Marx och Engels verk i bagaget. Deras läror kom att prägla ortsbefolkningen från inbördeskriget 1918 till fortsättningskriget.

 • När Finland var fem före att bli fascistiskt - högerradikala skjutsade den liberala president Ståhlberg till gränsen

  Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

  Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

 • En svår fred 1944

  Vapenstillestånd med tunga villkor för Finland

  I september 1944 slöts vapenstillestånd mellan Finland och Sovjetunionen. Villkoren var mycket tunga.

 • Hösten 1944

  Mörkläggning, flyglarm, krig och en svår fred.

  Sensommaren 1944 går det dåligt för Finland. Mörkläggning, flyglarm, krig och en svår fred.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Översvämningar i Helsingfors 1948

  Människor vadade och bilar girade fram längs Esplanaden.

  I september 1948 åstadkom höstregnen stora översvämningar i Helsingfors centrum. Människor vadade och cyklar och bilar girade fram längs kullerstenarna på Esplanaden.

 • Med blicken på flyttfåglarna

  Fåglarna flyger tusentals kilometer och vilar ibland.

  Över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst, och återvänder på våren. Fåglarna flyger tusentals kilometer och vilar bara på vissa utvalda ställen.

 • Höststormar från förr

  Höststorm i Helsingfors 1956 och 1970.

  I en kort stumfilm av Veikko Itkonen inbjuds vi till ett riktigt äventyr när en höststorm ryter fram över Helsingfors 1956. Och i fina färger får vi se stormen ryta till över havet 1970.

 • Fårskall och storslakt 1955

  Följ med till ett spännande fårskall på Björkö.

  Följ med till ett spännande fårskall på Björkö i oktober 1955. Alla fåren skall in från holmarna för att klippas och slaktas.

 • Ett liv på Jurmo är fiske och en kamp med naturen

  Se reportage från 1960-talet och framåt.

  I de sydligaste åboländska utskären ligger Jurmo. De sju människor som bor här året om 1969 har inte stora pretentioner på sin tillvaro. Fisket är det som sysselsätter dem.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

 • Undvik giftiga svampar!

  Vita svampar skall man lämna i skogen.

  Undvik alla vita svampar. Och lär dig ordentligt vilka svampar som är giftiga. Osäkra svampar kan man lägga i en plastpåse eller lämna i skogen. Det är svampexperternas råd.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Ior Bock och Lemminkäinens tempel

  Lemminkäinens bolag grävde efter en skatt i Sibbo.

  Ior Bock menade att finskan och svenskan är världens urspråk och att Lemminkäinens tempel ligger i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • Mayday Estonia – den sista timmen

  En tidslinje över det som skedde då M/S Estonia sjönk 1994.

  Det blåser friskt då M/S Estonia avgår från Tallinn mot Stockholm klockan 19.15 den 27 september 1994. Hon är en kvart försenad och har 989 personer ombord. Passagerarna ser fram emot god mat, drinkar och dans. Ingen av dem vet att endast 137 ska komma i land igen.

 • Båkens hemlighet

  En barnfilm i sommarmiljö.

  "Oj om man skulle få vara med om ett riktig sommaräventyr", tänker Mia. Men vad är det som guppar i vattnet? Båkens hemlighet är ett sommaräventyr för barn, med hav, båtar och mystiska öar.

Nyligen publicerat - Arkivet