Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Nykarleby inleder samarbetsförhandlingar

Mats Brandt, kommundirektör i Malax.
Nykarlebys stadsdirektör Mats Brandt föreslår samarbetsförhandlingar med målet att spara 800 000 euro. Mats Brandt, kommundirektör i Malax. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Malax,malax

Nykarleby stad lyckas inte vända den ekonomiska nedgången. På stadsstyrelsens möte på måndag föreslår stadsdirektör Mats Brandt att staden inleder samarbetsförhandlingar.

I slutet av juni beslöt stadsfullmäktige ge mandat till stadsstyrelsen att vidta åtgärder för att eftersträva ett nollresultat i bokslutet för 2019. De åtgärderna kan sträcka sig till nästa år.

När stadsstyrelsen möts på måndag är stadsdirektör Mats Brandts förslag att staden inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Målet att nettokostnaderna förbättras med 800 000 euro.

Skatteförvaltningens inkomstregister ställer till problem

Redan under sommaren har det gjorts ändringar i budgeten för det här året men det räcker inte till. Enligt föredragningen till måndagens möte finns det kända budgetrisker på 230 000 euro i stadens egna verksamhet.

Det som bland annat tillkommit är skatteförvaltningens problem med inkomstregistret som ger kommunerna mindre skatteinkomster än beräknat. Utgifterna för social- och hälsovården samt specialsjukvården fortsätter dessutom att öka.

Ansöker också om förhöjda statsandelar

För att nå ett resultat som landar på plus minus noll 2019 krävs anpassningsåtgärder på omkring 1,3 miljoner euro.

Förutom samarbetsförhandlingar med målet att spara 800 000 euro är förslaget att ansöka om förhöjda statsandelar på 500 000 euro.

Slutgiltigt beslut om åtgärderna tas efter att samarbetsförhandlingarna inletts.