Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsstjärnan Megan Rapinoe tycker att damspelarna ska tala om sina löner: "Jag har en Rolex värd 35 000 dollar och jag tjänar åtminstone en halv miljon"

Megan Rapinoe står på en uteplats med gröna buskar. Hon håller upp sina händer och visar sina ringar, sina armband och sin klocka.
Megan Rapinoe vill tala öppet om löner. Megan Rapinoe står på en uteplats med gröna buskar. Hon håller upp sina händer och visar sina ringar, sina armband och sin klocka. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Megan Rapinoe,USA:s damlandslag i fotboll

En av det amerikanska damfotbollslandslagets största och synligaste stjärnor, Megan Rapinoe, tycker att kvinnliga fotbollsspelare borde tala öppnare om sina löner och inkomster.

Den 34-åriga Megan Rapinoe, som var kapten för USA:s landslag som vann VM-guld i somras, tycker att lönerna inom damfotbollen borde diskuteras öppnare.

– Jag har avsiktligt talat mycket om pengar på sistone. Bland männen avspeglar lönen deras nivå. Damerna döljer alltid uppgifterna vilket är skadligt för oss, säger Rapinoe i en intervju i The Guardian.

Minst en halv miljon i lön

Hon utmanar damidrottare att öppet berätta hurdana summor de får exempelvis från sina sponsorer.

– Visst är det lite pinsamt men ju mer man talar om det desto mindre pinsamt är det. Jag har börjat förtjäna bättre och därmed börjat konsumera mera. Därför har jag en Rolex värd 35 000 dollar runt handleden.

Rapinoe medger att de kvinnliga fotbollsstjärnorna inte är fattiga.

– Vi tjänar mycket varje år och det ska vara möjligt att tala om pengar. Jag har aldrig haft något annat jobb än fotbollen och nu tjänar jag åtminstone en halv miljon dollar per år.

– Det betyder ändå inte att kvinnorna skulle vara jämställda.

Inte jämlikt, tycker Rapinoe

Rapinoe har tillsammans med sina lagkamrater stämt USA:s fotbollsförbund för könsdiskriminering. Enligt spelarna fördelar sig inte pengarna jämnt mellan män och kvinnor inom fotbollen. Dessutom anser damspelarna att förbundet inte har satsat tillräckligt på damernas seriesystem.

Enligt Ilta-Sanomat sade ordföranden för USA:s fotbollsförbund Carlos Cordeiro i slutet på juli att USA:s damspelare hade fått 34,1 miljoner dollar under tidsperioden 2010–2018, medan herrarna hade fått 26,4 miljoner.

Enligt den alltid lika rappa Rapinoe är det ingen förklaring.

– Vi har vunnit typ 85 % av våra matcher under den tiden. Herrarna har inte. Ändå får vi bara åtta miljoner mera? Vi har ju varit tre gånger i VM-final och vunnit två gånger.

Källa: The Guardian och Ilta-Sanomat.