Hoppa till huvudinnehåll

Ingen vind, ingen segling – Tenkanen slutade på femte plats i för-OS

Kvinnlig tävlingsseglare i full färd med sin jolle.
Tuula Tenkanen femma i OS-vattnen i Japan. Kvinnlig tävlingsseglare i full färd med sin jolle. Bild: All over press. Tuula Tenkanen,olympiska spelen,segling

Tuula Tenkanens slutplacering blev femma i seglingsklassen laser radial i för-OS i Enoshima i Japan. Monika Mikkola slutade på nionde plats.

Inför torsdagens finalsegling var Tenkanen och Mikkola likaså femma respektive nia, men i och med att finalseglingarna ger dubbla poäng hade det inte varit en omöjlighet för Tenkanen att ta in på 13-poängsmarginalen till tredje plats.

Dess värre blåste det inte i Enoshima på torsdagen med den följden att finalracen avblåstes.

Således behöll seglarna sina placeringar från dagen innan.

– Det blåste både från land och hav under tävlingen, varje dag var det stora skillnader i lufttryck och vindsriktningar. Jobbigt ställe. Resultaten fluktuerade väldigt mycket för många, säger Tenkanen på seglingsförbundets webbplats.

Nöjd Tapper

Kaarle Tapper blev för sin del sjätte i Laser standard.

– Tävlingen gick väldigt bra. Man måste vara nöjd, säger Tapper om den krävande regattan.

Under torsdagen kunde finländarna ha haft möjlighet att förbättra sina placeringar, men avsaknaden av vind gjorde att det inte gjordes några race på torsdagen.

– Det var synd att man inte kunde genomföra finalseglingarna. Vårt lag har utvecklats och placeringarna var i sig bra även om det inte blev några medaljer. Tävlingen har varit lärorik på grund av de varierande förhållandena i Enoshima. Vi har ännu mycket jobb framför oss innan OS, säger seglingschefstränaren Joakim Wilenius.

De övriga finländarna rymdes inte med i tio-i-topp.

Tapio Nirkko blev elva i Finnjolle, Noora Ruskola och Mikaela Wulff tolva i 49er FX, Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen 13:e i Nacra 17 och Tuuli Petäjä-Sirén 14:e i RS:X.

Läs också