Hoppa till huvudinnehåll

Intet nytt på badmintonfronten – de asiatiska länderna med Kina i spetsen dominerar i VM

Kina är det bästa landet i badminton.
Det kinesiska herrdubbelparet He Jiting och Tan Qiang spelar på torsdagen om en plats till kvartsfinalen. Kina är det bästa landet i badminton. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press badminton,VM i badminton

Kina, Japan och Indonesien dominerar när VM i badminton går in på den fjärde tävlingsdagen. Allt är med andra ord som vanligt. Finland kom, såg och förlorade på den första tävlingsdagen.

Startfältet i VM består av maximalt 64 spelare per kategori. Efter att den första rundan spelats återstår de 32 bästa, och efter två omgångar finns de 16 bästa i de fem kategorierna – herrsingel, damsingel, herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel – kvar i leken.

Det är där vi står nu, när den fjärde dagen av VM i badminton i Basel håller på att köra i gång.

Alla torsdagens åttondelsfinaler hittas här.

Det innebär att 80 (5x16) singelspelare eller dubbelpar fortfarande är med och kämpar om VM-medaljer. Inga bronsmatcher spelas – bronsmedaljerna delas ut till de båda förlorande parterna i semifinalerna.

Kina klar etta

Kina toppar maratontabellen vad VM-medaljer beträffar. I överlägsen still, kan tilläggas. 182 medaljer har det blivit under årens lopp – alltsedan VM arrangerades för första gången i Malmö 1977. Tvåa är Indonesien med 74 medaljer före Europas lilla stora land Danmark med 61,5 medaljer (halvan kommer från att dubbelpar kan komma från olika länder) och Syd-Korea med 53 medaljer.

Danmark hör till världens bästa badmintonnationer.
Sara Thygesen och Maiken Fruergaard är i åttondelsfinal i damdubbel. Danmark hör till världens bästa badmintonnationer. Bild: imago images / Beautiful Sports/ All Over Press badminton,VM i badminton

England, Japan och Malaysia kommer alla över 20 medaljer, medan uppstickaren Spanien ligger högt i guldligan tack vare Carolina Marín som på egen hand vunnit landets alla tre VM-medaljer, alla gyllene.

Totalt har VM-gulden fördelats på enbart tio länder medan 20 länder (av medaljörerna räknas Skottland och Hong Kong i det här fallet som länder) har vunnit medalj. Tio länder kommer från Asien, nio från Europa medan USA har lyckats vinna ett VM-guld.

Asiatisk dominans i Basel

Kina har som vanligt flest spelare eller par med bland de 16 bästa, det vill säga representanter i åttondelsfinal: totalt 14. Japan är god tvåa med 13 och Indonesien trea med nio. Dessa länder är de enda som fortfarande har spelare kvar i alla fem kategorier, det vill säga åtminstone i teorin en chans att kamma hem alla fem VM-guld.

Syd-Korea och Malaysia har sex spelare eller par kvar bland de 16 bästa, medan Europas främsta hopp Danmark den här gången får nöja sig med fem – lika många som Indien och Thailand.

Indiern som besegrade Eetu Heino.
Indiern H. S. Prannoy som besegrade Eetu Heino är fortfarande med och kämpar om VM-framgång. Indiern som besegrade Eetu Heino. badminton,Prannoy Kumar

Sedan följer Taiwan med fyra samt Hong Kong, Singapore och England med två var.

Bulgarien, Holland, Skottland, Tyskland, Vietnam, USA och Kanada ståtar med en spelare eller ett par kvar i VM inför åttondelsfinalerna.

Finland långt ifrån VM-medalj

Finland då? Ja, vi hade två herrsingelspelare, Eetu Heino och Kalle Koljonen, med i VM, men bägge två hade otur i lottningen och deras VM-sejour blev bara en match lång. Koljonen förlorade mot den 8-seedade japanen Kenta Nishimoto medan Heino föll mot indiern H. S. Prannoy som i sin följande match fällde ut självaste Lin Dan, den kinesiska legendaren som vunnit VM-guld i herrsingel 2006, 2007, 2009, 2011 och 2013.

Det var med andra ord ungefär lika dåligt flyt i lottningen som för ett år sedan när samma duo likaledes förlorade sina öppningsmatcher i VM som då gick av stapeln i kinesiska Nanjing.

I VM 2017 lyckades Heino vinna sin första match men förlorade den andra mot den slutliga världsmästaren Viktor Axelsen från Danmark. Koljonen gjorde sin VM-debut genom att kämpa tappert – men förlora – mot en koreansk spelare som sedermera vann VM-brons.

Någon VM-medalj har det dess värre inte blivit för Finlands del.

På upploppet i VM tätnar tempot om möjligt ännu mera än vad det varit i början av turneringen. Kvartsfinalerna spelas på fredag och semifinalerna på lördag. På söndag avgörs VM-guldmedaljernas öde. Tävlingarna kan följas med via sociala medier.