Hoppa till huvudinnehåll

"Låt oss få brexit gjort" sade Boris Johnson till Emmanuel Macron

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fortsätter att träffa europeiska ledare i ett försök att få dem att förhandla om ett nytt brexitavtal.

I dag var det dags att inta en lunch i Élyséepalatset i Paris tillsammans med president Emmanuel Macron. I går diskuterade han med den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Macron konstaterade att Storbritanniens omröstning om att lämna EU måste respekteras men enligt honom finns det inte tillräckligt med tid för förhandlingar om ett helt nytt skilsmässoavtal.

Macron sade att han tror att "det är möjligt att hitta någonting intelligent under de följande 30 dagarna", men att en användbar lösning nog inte kommer att ligga långt ifrån "det fundament" som redan har förhandlats fram.

Macron påpekade också att det inte är EU som har valt avtalslöst brexit men att EU nog är redo för det.

Det är bara Storbritannien som kan välja sitt eget öde

- Det är bara Storbritannien som kan välja sitt eget öde, sade Macron.

Macron sade vidare att den irländska gränsfrågan inte handlade bara om en teknisk mekanism utan om en garanti för stabilitet på Irland och Nordirland.

Enligt Macron måste en lösning innefatta "backstop" - det vill säga att en öppen gräns mellan Irland och Nordirland kvarstår också efter brexit.

Johnson: Inga kontroller vid gränsen

Boris Johnson försäkrade i dag att Storbritannien inte behöver installera kontroller vid den irländska gränsen, och att den typens skydd inte behövs för att trygga den inre marknaden.

- Vi har nog tid att sköta det hela på ett annat sätt, sade Johson.

Boris Johnson blev uppmuntrad av Merkels uttalande

Boris Johnson säger sig vara uppmuntrad av den tyska förbundskanslern Angela Merkels inställning till en "backstop-lösning" för gränsen mellan Irland och Nordirland.

Merkel sade i går i Berlin att hon hoppas att ett avtal som undviker en hård gräns mellan Nordirland och Irland kan förhandlas fram inom den kommande månaden.

Boris Johnson har varnat både Merkel och Macron för besvärliga följder om Storbritannien träder ut ur EU den 31 oktober utan ett nytt avtal.

Johnson har dock lovat att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober också utan ett brexitavtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes