Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finländarna nedslås inte av klimatförändringen, Bolsonaro anklagar medborgarorganisationer för skogsbränder och Blå framtid tappar ledamöter

Jorden i miniatyr  i en hand.  Man ser skog och moln och fåglar som flyger ovanför jordklotet-
Jorden i miniatyr i en hand. Man ser skog och moln och fåglar som flyger ovanför jordklotet- Bild: Mostphotos miljö,klimat,jordglob,jorden,klimatpolitik,klimatförändring

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

En ny undersökning visar att finländarna inte är lamslagna inför klimatförändringen. Ungefär var fjärde finländare känner ångest för klimatförändringen, men majoriteten anser att det effektivaste sättet att lindra ångesten är att själv göra hållbara val i vardagen.

Blå framtid tappar ledamöter, men inom partiet finns ännu ett hopp om en framtid och tron på att man kan profilera sig när det gäller den obligatoriska skolsvenskan.

Alla barn och unga har rätt till att idrotta tryggt. Projektet "Du är inte ensam" vill förebygga mobbning, utfrysning och sexuella trakasserier inom idrotten.

Utrikes

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar medborgarorganisationer för de omfattande skogsbränderna i Amazonas. Han hävdar att organisationerna har tänt eld på skogar för att ställa honom och landet i dåligt ljus.

Mikroplaster i dricksvatten är tills vidare ingen hälsorisk för människan, visar Världshälsoorganisationen WHO:s nya rapport.

Väder

Det blir en tämligen varm dag i hela landet med lokala regn- och åskskurar.

I landet södra och mellersta delar är det mellan 17 till 21 grader, i norr mellan 13 och 17 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes