Hoppa till huvudinnehåll

SFP tror att familjeledighetsreformen höjer sysselsättningen, ekonomerna säger att det blir tvärtom

SFP:s riksdagsgrupps ordförande Anders Adlercreutz.
SFP:s riksdagsgrupps ordförande Anders Adlercreutz tror att familjeledighetsreformen på lång sikt kan ha en sysselsättande effekt. SFP:s riksdagsgrupps ordförande Anders Adlercreutz. Bild: Lehtikuva Anders Adlercreutz,Svenska folkpartiet i Finland

SFP berömmer den kommande familjeledighetsreformen för att ha en sysselsättande effekt. Ekonomer menar att det snarare blir tvärtom.

SFP:s främsta mål är som känt att nå en sysselsättning på 75%.

En av de viktigaste reformerna som partiet vill genomföra är å andra sidan familjeledighetsreformen.

Som det nu ser ut innebär den reformen att pappan får ett antal extra månader med inkomstbundet stöd.

Samtidigt fortsätter hemvårdsstödet som förut, tills barnet är tre år gammalt.

Fler människor i arbete i det långa loppet?

Eftersom sysselsättningen som sagt är målsättning nummer ett vill partiet gärna presentera familjeledighetsreformen med just sysselsättningsargument.

Riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz, reformen ger mer betald ledig tid men tar inte bort av någon, vilken är den sysselsättande effekten?

- I ett kort perspektiv har den inte en sysselsättande effekt, men i det långa perspektivet tror jag den har en sådan effekt.

Logiken är att när både mamman och pappan börja ta lika långa ledigheter blir de lika stora "risker" för arbetsgivaren att anställa.

Eftersom arbetsgivaren räknar med att den anställda är borta ett halvt år, oberoende om det är en man eller kvinna, är det mer sannolikt att arbetsgivaren anställer en vikarie.

Då kan det i sin tur hända att vikarien är en arbetslös person som får in foten i arbetslivet, och därmed förbättras sysselsättningen.

Tror du att du har de ekonomiska experternas godkännande för denna analys?

- När vi väl har förslaget så får vi väl analyserna. Men nog delas den här uppfattningen allmänt.

Experterna skakar på huvudet

Partiets förhoppningar kan komma på skam, då det är svårt att hitta en ekonom som tror på analysen.

Tvärtom verkar den allmänna uppfattningen vara att sysselsättningseffekten är negativ.

Olli Kärkkäinen, tidigare forskare vid riksdagens informationstjänst, numera privatekonomisk expert vid Nordea säger att det beror på att det inkomstbundna stödet förlängs.

- En del av de familjer som nu sätter barnet på daghem genast efter föräldraledigheten kommer i stället att förlänga sin ledighet, eftersom det går.

De familjer där den ena blir hemma på vårdledigt tills barnet är tre år gammalt skulle däremot inte ändra sina vanor.

Enligt Kärkkäinen är detta den allmänna uppfattningen bland ekonomiska experter. Inte heller den långsiktiga effekten som SFP tror på finner Kärkkäinen något stöd för i teorierna.

SFP:s egen reform blev inte av

Ursprungligen vill SFP att familjereformen skulle innebära en kortare hemvårdsstödsperiod, men det föll på Centerns motstånd i regeringsförhandlingarna.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson vill inte älta det förgångna, utan menar att det viktiga är att reformen blir av överhuvudtaget

- Regeringen har kommit överens om att vi inte rör hemvårdsstödet men vi har också kommit överens om att vi gör en ordentlig familjeledighetsreform.

Ekonomerna tycks mena att det blir en negativ effekt för sysselsättningen.

- Det är ju förstås så att den kan vara negativ i början, men vi måste ha en dagvård, en skola och ett familjeledighetssystem som är attraktiva för ungdomar och för dem som ska bilda familj. Vi ska inte se det här som en svartvit sak.

Men ni säger att sysselsättningen är den viktigaste frågan och presenterar reformen som om den skulle främja sysselsättningen.

- Det är också så att när man vill göra stora reformer så måste man vara beredd på att det kostar lite mera men att det sen planar ut och att man får en totaleffekt som ur samhällets synvinkel blir en win-win-situation.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes