Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningspengar i fokus även på SFP:s sommarmöte

SFP:s sommarmöte i Jakobstad, på bilden står partiets ordförande Anna-Maja Henriksson och riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz.
Anna-Maja Henriksson och Anders Adlercreutz kritiska mot Finansministeriets budgetförslag. SFP:s sommarmöte i Jakobstad, på bilden står partiets ordförande Anna-Maja Henriksson och riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz. Bild: SFP SFP,Anna-Maja Henriksson,Anders Adlercreutz

Partiet vill att den tänkta höjningen av anslagen till universiteten och yrkeshögskolorna verkställs.

För nästan en vecka sedan publicerade Finansministeriet nästa års budgetförslag. Den svenska riksdagsgruppen lyfter fram arbetsmarknadsfrågor och anslagen till högskolorna under sitt sommarmöte i Jakobstad.

Budgetförslaget väckte besvikelse inom skol- och universitetsvärlden. Råden för yrkeshögskolornas och universitetens rektorer publicerade ett gemensamt uttalande där de konstaterade att satsningarna på utbildning inte motsvarar regeringens tidigare löften.

Utbildningspengarna har tidigare redan orsakat splittring inom Centern - Centerns ministrar är oense om hur mycket pengar man ska satsa på yrkeshögskolor och universitet nästa år.

Satsningar på framtiden

SFP:s ordförande Anna Maja-Henriksson uttrycker sin förvåning över budgetförslaget och anser att frågan fortfarande måste lösas.

- Finland behöver en välutbildad befolkning, ett fortsatt gott företagsklimat och satsningar på företagens verksamhetsförutsättningar, säger hon.

– Därför blev jag förvånad över finansministeriets budgetförslag gällande högskolorna och yrkesskolorna. Jag ser det som självklart att den frågan ännu behöver lösas i samband med den kommande budgetrian i september.

- Regeringsprogrammet som skrevs i maj på Ständerhuset betydde en kursändring i utbildningspolitiken och det var med glädje man tog emot det budskapet inom utbildningssektorn och på högskolorna. Därför bör regeringen hålla fast vid regeringsprogrammet, prioritera och se till att tilläggssatsningarna finns med i statsbudgeten för nästa år, säger Anders Adlercreutz, ordförande för SFP:s riksdagsgrupp.

Läs mera:

Finansministeriet publicerade budgetförslag - stödet till partierna ökar med miljoner men högskolorna får mindre än väntat

Finansministeriet har publicerat sitt budgetförslag för nästa år. De politiska partierna får sex miljoner mer i stöd nästa år. Vid universiteten och yrkeshögskolorna anser man att satsningarna på utbildning är för små.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes