Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens president trappar upp retoriken om skogsbränderna i Amazonas

En brandman framför ett eldhav under en skogsbrand i östra Bolivia.
En brandman framför ett eldhav under en skogsbrand i östra Bolivia. En brandman framför ett eldhav under en skogsbrand i östra Bolivia. Bild: AFP / Lehtikuva skogsbränder,Bolivia

Brasiliens högernationalistiska president Jair Bolsonaro går till attack mot sin franska kollega Emmanuel Macrons Amazonasuttalande.

Bolsonaro anklagar Macron för att för att uppvisa en kolonialistisk attityd mot Brasilien.

Macron sade att de massiva bränderna i Amazonas regnskogar är en internationell kris. Han vill att G7-länderna tar upp frågan under sitt toppmöte, som inleds imorgon i franska Biarritz.

Brasilien hör inte till G7-gruppen.

Bolsonaro anklagar Macron för sensationslystnad och för att utnyttja en intern brasiliansk fråga för egen politisk vinning.

‒ Den franska presidentens förslag att G7-länderna ska diskutera läget i Amazonas, utan att länderna i regionen deltar, representerar en kolonialistisk mentalitet som inte hör hemma i detta sekel, skrev Bolsonaro på Twitter.

Kraftig ökning

I år har 75 000 skogsbränder registrerats i Brasilien. Det är en ökning på 85 procent jämfört med i fjol och den högsta siffran på sju år.

Det är tills vidare oklart hur omfattande bränderna är, men storstäder som Sao Paulo har känt av brandröken under de senaste dagarna.

Skogsbränder är vanliga under den torra perioden i Amazonas. De orsakas delvis av naturliga orsaker som blixtnedslag, men också av boskapsuppfödare och jordbrukare som röjer mark.

Avverkningen i Amazonas har ökat sedan Bolsonaro kom till makten den 1 januari i år. Bolsonaro vill upphäva skyddet för stora delar av Amazonas och anklagas för att uppmuntra till illegal avverkning.

Bolsonaro anklagade i går miljöorganisationer för att ha anlagt bränderna för att svartmåla Brasilien.

Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?

I Amazonas - området kring Amazonfloden - finns planetens största tropiska regnskog.

  Brasilien är världens största exportör av nötkött

 • Brasilien är världens största exportör av nötkött. Det stora behovet av betesmark och odlingsmark (soja) innebär att regnskogen kontinuerligt huggs ner.
 • Både legal och illegal avverkning samt bränder leder till att regnskogen i Amazonas håller på att omvandlas till en savann ("cerrado")
 • Boskap i Brasilien
  Kor som betar, Brasilien Boskap i Brasilien Bild: All Over Press / MatthiasxGraben Amazonas,Brasilien,kor,Boskap,nötkreatur

  Planetens lungor håller på att förstöras

 • De viktigaste kolsänkorna och det största syreproducerande skogsområdet i världen ("planetens lungor") finns i Amazonas. Regnskogen har stor betydelse för minskade utsläpp av växthusgaser.
 • Då ett område förlorar sin regnskog försvinner områdets förmåga att absorbera koldioxid betydligt vilket påverkar resten av planeten.
 • Amazonas nära kritisk punkt: Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa

 • Experter befarar att Amazonas är nära den punkt där skogen inte längre klarar av att förnya sig även om all avverkning skulle upphöra.
 • Den unika regnskogen i Amazonas producerar en stor del av sitt eget regn via ett eget kretslopp. Också hela jordklotets kretslopp av vatten påverkas av det som sker i Amazonas.
 • Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa. Med förlorad skog försvinner den vattenavdunstning som förut skett främst genom trädens blad. Luften tillförs mindre fukt och nederbörden minskar vilket anses vara ett allvarligt hot.
 • Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
  Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien regnskog,Amazonas,Brasilien

  Kunnig urbefolkning pressas undan och den ekologiska balansen rubbas

 • Den ursprungliga indianbefolkningen har utvecklat ekologiskt uthålliga försörjningsformer, har haft ingående kunskap om markbeskaffenhet och växtlighet och har idkat småskaligt svedjebruk. Växtföljen har gett kontinuerlig avkastning, marken har skyddats mot erosion och skogen har haft en återväxt.
 • Småningom har stora delar av Amazonas röjts och öppnats för omvärlden. Stora vägar har dragits genom Amazonas och skogen minskar oavbrutet i omfattning.
 • Under de senaste decennierna har Brasilien arbetat med stora utvecklings- och kolonisationsprojekt - med bristande hänsyn till både ekologiska sammanhang och existenshotade amazonindianer. Det här har stött på mycket stark internationell kritik.

Källor: BBC, STT, Reuters