Hoppa till huvudinnehåll

Experten ger damerna 50 procents chans till seger och försvarar Sverigekampen: ”Säkert är det någon journalist som rackar ner”

Sara Kuivisto springer.
Sara Kuivisto har all potential att vara tungan på vågen för Finland. Sara Kuivisto springer. Bild: Decabild / All Over Press Sara Kuivisto

Damerna först. Det är vad som gäller för Finland i Sverigekampen i helgen. Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo reder ut förutsättningarna – och pekar ut Camilla Richardsson och Sara Kuivisto som nyckelpjäser i friidrottsspelet.

Sverige: 207 poäng. Finland: 203 poäng. Det är förutsättningarna inför helgens damkamp i Stockholm.

Men om man frågar Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo hostar han upp andra siffror: 50/50.

Vad kommer att avgöra om Finlands damer kniper sin första seger sedan 2015?

Ylöstalo ger en utredning. Först och främst gäller det för Finland att behålla favoritskapet i grenar som 100 meter, spjut och tresteg. Men det är i vågskålsgrenarna som de riktigt intressanta kamperna uspelas.

På till exempel 400 meter är det helt jämnt, 11–11 på papper. Jeanine Nygård tror att hon, Eveliina Määttänen och Amira Chokairy kan överraska Moa Hjelmer och det svenska gänget.

Mikael Ylöstalo.
Mikael Ylöstalo hörs i Yles sändningar i helgen. Mikael Ylöstalo. Bild: Yle / Janne Isaksson Mikael Ylöstalo

I Ylöstalos böcker är två idrottare i nyckelroll: Camilla Richardsson och Sara Kuivisto. Båda dubblerar i landskampen. Richardsson löper 3 000 meter hinder och 5 000 meter, medan Kuivisto ställer upp på 800 meter och 1 500 meter.

Richardsson är statistiketta och i storform. Hon lär få det lätt på 3 000 meter hinder men måste efter det hålla ut på 5 000 meter och knipa förstaplatsen. Sara Christiansson är Richardssons största hot. Svenskan har ett årsbästa som är åtta sekunder sämre än Vasa IS-löparens färska personbästa.

Det är små marginaler och mycket kan hända― Mikael Ylöstalo

För Kuivisto är det små marginaler som gäller. Hon är statistiktvåa på båda distanserna, fyra sekunder bakom Yolanda Ngarambe på 1 500 meter och en sekund bakom Lovisa Lindh på 800 meter.

På den kortare distansen är det jämnt. Samtliga svenskar har statistiktider inom två sekunder från varandra. Kuivisto kan lika gärna sluta etta eller fyra.

– Det är små marginaler och mycket kan hända, säger Ylöstalo.

Extra kittlande är att 800-metersloppet är den sista starten som ordnas på damsidan. Allt kan avgöras på söndag kväll, precis som på herrsidan i fjol.

Camilla Richardsson firar.
Camilla Richardsson har varit lysande den senaste tiden. Camilla Richardsson firar. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

Men i år blir det knappast blåvitt herrjubel.

Finland ligger under med nästan 50 poäng på pappret och Ylöstalo förväntar sig inte att fjolårets bragd ska upprepas.

– I fjol hade svenskarna lite avhopp och skador och fick inte alla med. Därför gick det som det gick. Det är saker som i stunden kan inverka. Topi Raitanen dubblerar inte heller i år.

Förväntar sig kritik

De senaste åren har Sverigekampens existensberättigande ifrågasatts. Särskilt den svenska pressen har varit kritisk.

”Lägg ner skiten”, skrev Aftonbladets Mats Wennerholm i fjol. ”Det blir för långdraget och segt”, sade Radiosportens expert Miro Zalar 2017.

Ylöstalo har försvarat landskampen i flera år. Förväntar han att diskussionen blossar upp i år igen?

– Säkert är det någon journalist som tycker om att racka ner och skapa rubriker och hittar de rätta personerna att diskutera med.

Du tycker inte att kritiken är befogad?

– På vissa sätt, ja. Men det är en viktig tävling och klar höjdpunkt för idrottare som inte är med i andra internationella tävlingar. Grenen blir utarmad om inte andra än stortävlingsidrottare får vara med och satsa. Jag utgår från det idrottsliga perspektivet, inte från åskådarna.

Yle sänder Sverigekampen direkt på TV2 och Arenan. Sändningen från Stockholm stadion inleds klockan 17.20 på lördag och klockan 14.20 på söndag. Janne Isaksson kommenterar på svenska tillsammans med expert Mikael Ylöstalo.

Läs också