Hoppa till huvudinnehåll

Jevgenij Kuznetsov accepterar avstängningen – NHL bestraffar inte i alla fall ännu: "Har kommit överens om möte med Gary Bettman"

Jevgenij Kuznetsov håller handen framför gapande mun.
Jevgenij Kuznetsov. Jevgenij Kuznetsov håller handen framför gapande mun. Bild: Randy Litzinger/Icon Sportswire Jevgenij Kuznetsov,Washington Capitals

En ångerfull Jevgenij Kuznetsov säger i ett utlåtande att han accepterar sin avstängning. Ryssens klubb, Washington Capitals, uttrycker sin besvikenhet, samtidigt som man från ligans håll påminner om att man inte klassar kokain som prestationshöjande.

Tidigare i dag meddelade det internationella ishockeyförbundet IIHF att man stänger av den ryske storstjärnan Jevgenij Kuznetsov från landslagsspel i fyra år. Detta efter att ryssen testats positivt för kokain i samband med ett dopningstest i VM förra våren.

På Washington Capitals webbplats beskriver Kuznetsov sin ånger i ett utlåtande.

– Jag har valt att ta mitt straff. Att representera mitt land har alltid legat mig nära hjärtat och är något jag är väldigt stolt över.

– Jag har gjort många betydelsefulla människor besvikna, vilket inkluderar min familj, vänner och mina lagkamrater, säger ryssen bland annat.

I samma utlåtande menar Capitals att Kuznetsov sökt hjälp.

– Vi är besvikna med denna utveckling och tar ärendet seriöst.

– Jevgenij har på eget initiativ sökt hjälp genom utbildnings- och rådgivningsprogrammet som finns i avtalet mellan NHL och NHLPA och han har gått med på att regelbundet testas, vilket ingår i rehabiliteringsprogrammet, skriver man på webbplatsen.

Vice kommissionären uttalade sig

Även NHL har kommit med ett pressmeddelande, där vice kommissionären Bill Daly uttalar sig. Daly påminner om att IIHF och NHL inte har samma regelverk.

– Till skillnad från IIHF (Internationella ishockeyförbundet) är kokain inte klassat som prestationshöjande och är därför inte förbjudet, enligt NHL:s och NHLPA:s (spelarfacket) stadgar, säger Daly.

Bill Daly blickar framåt på presskonferens.
Bill Daly. Bill Daly blickar framåt på presskonferens. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Bill Daly,NHL

Kuznetsov är alltså fortfarande fri att spela NHL-hockey med Washington Capitals. Framtida åtgärder är ändå möjliga, menar Daly.

– Herr Kuznetsov har gått med på att personligen träffa kommissionär Gary Bettman för att diskutera sin situation.

– Vi väljer att spara på kommentarerna kring vilka åtgärder som kommer, eller inte kommer vidtas, tills efter kommissionärens möte med Kuznetsov, avslutar Daly.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport