Hoppa till huvudinnehåll

Metrotrafiken fortfarande begränsad - Järnvägstorgets metrostation är stängd

Det har regnat ordentligt i huvudstadsregionen under morgonen. I Esbo har det noterats en nederbörd på 40 mm under tre timmar.

Har du själv bilder på översvämningar i huvudstadsregionen? Skicka in dem till oss på mejl till huvudstadsregionen@yle.fi eller på whatsapp till nummer 044 421 1673

I Kajsaniemi i Helsingfors har det under morgonen uppmätts 56 mm regn enligt Meteorologiska institutet.

Regnområdet har rört sig in från väst över södra delen av Finlands kust under morgonen.

En cyklist cyklar genom ett kraftigt regn på Senatstorget i Helsingfors.
Översvämmade gator på Senatstorget. En cyklist cyklar genom ett kraftigt regn på Senatstorget i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Senatstorget

Enligt Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi kommer regnet att röra sig norrut inom de närmsta timmarna.

- Det är en kort paus på dagen, men regnen fortsätter på eftermiddagen, säger Kotakorpi.

Enligt meteorologens prognoser kommer nederbörden att avta till helgen och på många platser blir det uppehåll.

Vatten sprutar ut på gatan ur en gatubrunn i Gräsviken, Helsingfors, till följd av kraftigt regn. Gatan är översvämmad.
Vatten sprutar ut på gatan ur en gatubrunn i Gräsviken i Helsingfors. Vatten sprutar ut på gatan ur en gatubrunn i Gräsviken, Helsingfors, till följd av kraftigt regn. Gatan är översvämmad. Bild: Lehtikuva brunnar,översvämningar,regn,Helsingfors,Gräsviken

Skyfallet har hållit räddningsverket sysselsatt

Under morgonen har Helsingfors räddningsverk fått flera uppdrag på grund av den häftiga nederbörden.

På morgonen, strax efter klockan sex, fick räddningsverket ett larm om en 3 000 liters bränsletank som vält på en byggarbetsplats.

Till följd hade bränslet börjat läcka ut i utgrävningen.

Räddningsverket är på plats för att hindra bränslet förorenar ett större område.

Brandbil står på Mikaelsgatan i Helsingfors. Räddningspersonalen pumpar ut vatten ur en affärslokal.
Räddningspersonalen pumpar ut vatten ur en affärslokal på Mikaelsgatan. Brandbil står på Mikaelsgatan i Helsingfors. Räddningspersonalen pumpar ut vatten ur en affärslokal. Bild: Lehtikuva Helsingfors,regn,översvämningar,brand- och räddningsarbete,räddningsverksamhet

Helsingfors räddningsverk påminner bilister om den kraftiga nederbörden på Twitter.

Även i Västra Nyland har räddningsverket fått rycka ut på grund av regnvädret.

Under morgonen räddningsverket åkt på olika skadebekämpnings uppdrag till bland annat Esbo, Sjundeå och Kyrkslätt.


Räddningsverket i Helsingfors meddelar på Twitter att de idag redan har ryckt ut till 13 skadebekämpingsolyckor som orsakats av det kraftiga regnet.

Vattenskada orsakade problem i köpcentrum

Köpcentrumet Kaari i Gamlas i Helsingfors stötte i morse på problem, då ett rör för regnvatten gick sönder på taket och orsakade vattenskada i köpcentrets utrymmen. Enligt Kaaris chef Katja Hatakka kom det vatten upp till första våningen.

Vattenskadan skedde mellan klockan sex och klockan sju på fredag morgon.

Hatakka berättar att det i alla fall varit vatten i korridorerna, men att situationen nu är under kontroll och att vattnet torkats upp.

Köpcentrumet är för tillfället endast delvis öppet, och man utreder just nu hur stor skada vattnet har gjort.

– I det skedet som vi har kommit åt att granska och undersöka skadorna öppnar vi butikerna. Butikerna som vanligtvis öppnar klockan tio, öppnar i det skedet som det är säkert att öppna, förklarar Hatakka.

– Skadan är ändå mindre än vi trodde till först, och det verkar som om vi klarade oss med blotta förskräckelsen.


Räddningsverket meddelar vid halv elva-tiden att de nu har åkt ut på 27 skadebekämpningsolyckor. De meddelar ändå att det inte har förekommit några allvarliga trafikolyckor.

Ifall du tycker att din cykel är smutsig så erbjuder Helsingfors stad gratis cykeltvätt på Banan, som även den översvämmas på grund av regnet.

Helsingfors stads trafikverk meddelar på Twitter att de har stängt huvudingången till Järnvägstorgets metrostation. De säger också att räddningsverket påbörjar pumpning vid metrostationen.
Vattenmassor i e folktom metrostation under Järnvägstorget.
Vattenmassorna i Järnvägstorgets metrostation. Vattenmassor i e folktom metrostation under Järnvägstorget. Bild: Ulla Malminen / Yle översvämningar

HRT meddelar även på sin hemsida att metron inte stannar vid Järnvägstorgets metrostation på grund av regnet.

Brandmän som pumpar vatten ur Järnvägstorgets metrostation.
Järnvägstorgets metrostation är för tillfället avstängd, och räddningspersonal pumpar ut vatten. Brandmän som pumpar vatten ur Järnvägstorgets metrostation. Bild: Yle/Christoffer Gröhn översvämningar

HRT meddlar på sin Twitter det troligen går fram till midnatt innan metron kör mellan Gräsviken och Helsingfors Universitet igen.

Vid 13-tiden meddelar räddningsverket i Helsingfors via Twitter att det är okej att hämta sin bil från parkeringsgrottan under Elielplatsen

Brandbilar på Elielplatsen som pumpar vatten från metrostationen
Räddningsverket hade ännu klockan 14 fullt upp vid Järnvägstorgets metrostation. Brandbilar på Elielplatsen som pumpar vatten från metrostationen Bild: Alexander Beijar Räddningsverk,Elielplatsen,brandbilar,översvämningar
.

Dock med tillägget att man först vänder sig till polispartrullen som är på plats för vidare instruktioner.

Från Kampens parkeringshall är det enligt räddningsverket inte ännu möjligt att hämta sin bil.

Översvämmade gator runt om i Helsingfors

Helsingfors räddningcentral meddelar att så gott som varje gatuhörn i centrum av Helsingfors som värst var översvämmat. Det ledde dock inte till några exeptionella skador.

André Ravall som bor i Stenhagen i Helsingfors var i kontakt med Yle Huvudstadsregionen och raporterade om omfattande översvämningar på Stenhagsgränden.

Översvämmad gata i Stenhagen.
Läsarbild: I Stenhagen svämmade gatan över riktigt ordentligt. Översvämmad gata i Stenhagen. Bild: André Ravall översvämningar,regn,Stenhagen

Han säger att det också tidigare varit problem med vatten på gatan, men att man idag inte kunde ta sig fram på varken gata eller trottoar. Gränden har endast en dagvattenbrunn som ofta stockas vid hårt regn.

Artikeln baserar sig delvis på Ilmatieteen laitos varoittaa runsaasta sateesta Uudellamaalla – katso, miten joki tulvii Helsingin Pikku Huopalahdessa skriven av STT, Markus Mäki och Susanna Siironen.

Artikeln uppdateras