Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finland ger vaga svar om IS, det första flytande kraftverket startar sin färd i dag och det är allt svårare att få tag på vikarier inom vården

Barn hoppar i vattenpöl
Det blir en regnig dag i hela landet. Barn hoppar i vattenpöl Bild: Family Veldman regn,sommar,väderlek,barn (familjemedlemmar),vattenpölar,sommarregn

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

De finländska IS-kvinnorna och barnen får fortfarande vänta på besked från utrikesministeriet. Flera länder har varit aktiva i fråga om att hämta hem sina medborgare från al-Hol lägret i Syrien, men i Finland har utrikesministeriet sagt att finländska medborgare är välkomna ifall de lyckas ta sig hem på egen hand.

Det är allt svårare att få tag på vikarier inom vården. Speciellt under sommaren och högtider är behovet stort och det är svårt att locka utbildade vårdare.

Jubileumsfonden Sitras styrelse har beslutat att förorda EU-kommissionens viceordförande Jyrki Katainen som nästa överombudsman för fonden. Sitras förvaltningsråd fattar det slutliga beslutet i september.

Utrikes

Världens första flytande kärnkraftverk startar i dag sin färd längs Norra ishavet. Kärnkraftverket Akademik Lomonosov producerar både elektricitet och värme och ska tas i bruk i slutet av 2019 eller början av 2020.

Fem personer dog och hundra skadades då ett åskväder drog över Tatrabergen mellan Polen och Slovakien igår kväll.

Väder

Det blir en regnig dag i stora delar av landet. Under förmiddagen lokala regnskurar, men under eftermiddagen blir det uppehåll och klarare i landets västra delar.

I landets södra och mellersta delar är det mellan 15 till 20 grader, i norr mellan 12 och 18 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes