Hoppa till huvudinnehåll

Ocean Viking med 356 migranter ombord får gå i land i Malta - sex EU-länder tar emot samtliga

Räddningsfartyget Ocean Viking ligger förankrat i Marseilles den 4 augusti 2019.
Räddningsfartyget Ocean Viking ligger förankrat i Marseilles den 4 augusti 2019. Räddningsfartyget Ocean Viking ligger förankrat i Marseilles den 4 augusti 2019. Bild: AFP / Lehtikuva sjöräddning,sjöräddningsfartyg,ocean viking

Sök- och räddningsfartyget Ocean Viking har erbjudits en säker hamn i Malta, uppger Läkare utan gränser, organisationen som driver fartygets operationer. De 356 migranterna ombord på fartyget har varit till havs i två veckor.

Frankrike, Tyskland, Rumänien, Luxemburg, Portugal och Irland har gått med på att ta emot migranterna.

Det norskflaggade fartyget nekades till en början hamn i Malta och Italien. Det senare landet har fått häftig kritik för sitt agerande kring biståndsfartyg tidigare i månaden.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos berömde på Twitter Malta för beslutet att ta emot fartyget.

Hoppa över Twitterpostning

Migranterna ombord på fartyget flyr enligt Läkare utan gränser från extrema omständigheter i sina hemland.

- Vi är oerhört lättade över att den svåra tiden för de 356 personer vi har ombord äntligen är över. Men var det nödvändigt att utsätta dem för två veckors olidlig väntan? säger Jay Berger, Läkare utan gränsers projektkoordinator på Ocean Viking i ett pressmeddelande.

Biståndsorganisationen säger vidare att den här typen av utdragna räddningsprojekt och tillfälliga, plötsliga lösningar måste få ett slut. De yrkar på att de europeiska regeringarna måste upprätta en mekanism för att föra människor som räddats till havs i land.

Källor: AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes