Hoppa till huvudinnehåll

Salma och Onni har i höst börjat gymnasiet, studietakten är hård - "till och med lärarna har ibland sagt att de tycker synd om oss"

Onni Aaltonen och Saima Salma Mazouzi på bilden.
Onni Aaltonen och Saima Salma Mazouzi på bilden. Bild: Christian Bertell tonåringar,radio,Onni,Salma,vetamix

Tonårspanelen med de nyblivna gymnasisterna Onni Aaltonen och Salma Mazouzi diskuterar sina studiemål. Om skillnader mellan högstadiet och gymnasiet och om skillnader i förväntningar på pojkar och flickor.

Onni Aaltonen fyller 16 år senare i höst och Salma Mazouzi är redan16 år. Onni går gymnasiet Lärkan i Helsingfors och Salma i Helsinge gymnasium i Vanda

De tycker båda att skillnaden mot att gå i högstadiet är enorm. Det är längre dagar, mera läxor och högre förväntningar.
- Lite tungt att börja kl. 8 och sluta kl. 16 varje dag. Jag blir ganska trött. Högstadiet gick inte så bra så jag så jag försöker skärpa mig nu till gymnasiet, berättar Salma.

Kursutbudet i de olika gymnasierna påverkar valet

- Jag valde Lärkan för den här maxlinjen, jag tyckte att det lät bra, och så hade jag ganska högt medeltal, så det påverkade också mitt val.

- På maxlinjen läser man lång matematik och fysík i en annan ordning så att de mera stöder varandra i undervisningen, säger Onni.

- I studentexamen tänkte jag skriva sådan ämnen som du behöver för att komma in till medicinska fakulteten men jag vet inte om jag har motivationen att studera just de ämnena. Så det är lite oklart vad jag ska skriva, berättar Salma.

- Jag valde linjen för global profilering som har att göra med naturproblem och miljö och om att rädda världen. Vi hade ett möte i går där vi planerade att ha en “städa stranden dag”. Då ska vi alla “globbare” åka och städa någon strand, berättar hon.

Det har varit tal om att man allt tidigare måste bestämma sig för vad man ska göra efter gymnasiet. Vilket skapar press på studerandena. Både Salma och Onni, känner av det.

- Om man tar gymnasiet på tre år så går de ju rätt snabbt de här tre åren och man börjar ju skriva redan i början av trean så man måste tänka ut vad man ska skriva så att man tänka ut vilka kurser, fördjupande och förberedande som man ska ta redan nu, berättar Salma.

En kvinna sitter i en soffa med sin dator och många papper. Bilden är tagen uppifrån.
En kvinna sitter i en soffa med sin dator och många papper. Bilden är tagen uppifrån. Bild: Mostphotos / Hugo Felix studerande,studentliv,studentbostäder,bärbara datorer,studera

- Du måste verkligen lyssna på timmarna och göra anteckningar och repetera hemma. Om du inte hänger med så får du antagligen en fyra i provet, säger Salma.

Onni tycker att man lär sig alltför mycket på en för kort tid i gymnasiet och att det här påverkar inlärningen.
- Till och med lärarna har ibland sagt att de tycker synd om oss.Det berättar ju att det lite för mycket emellanåt, berättar Onni.

Press på att välja sin livsväg redan tidigt

- Man måste mycket tidigare veta vad man vill bli. Om man har skrivit helt fel så kommer man sen inte in dit man vill, säger Onni.

- Jag vill också in på medicinska fakulteten och för att komma in dit måste man ha skrivit minst biologi, fysik och matematik, kemi och två språk. Alla de ämnena är sammanlagt 75 kurser så det blir ju inte så mycket extra att välja.

Onni upplever att han på grund av det här måste välja bort ämnen som skulle intressera honom, Ämnen som filosofi och psykologi som man inte får lika bra poäng för när man söker in till t.ex. medicinska fakulteten.

Salma berättar att de träffat studiehandledarna.

- Vi gick igenom frågor om skolor, utbildningar , vad du har jobbat med och vart du skulle vilja söka in och vilka yrken som intresserar, säger Salma

Katariina Salmela Aro är professor i pedagogik och har forskat i skolstressoch enligt henne har pressen på studerande vid gymnasierna ökat under de senaste åren.

En av trenderna som förekommer är att det finns skillnader mellan flickor och pojkar. Flickor lider av skolstress i en högre grad än pojkar
och i hela landet lider 13 procent av gymnasisterna av skolstress. Av flickorna lider nästan var femte av skolstress.

studerande läser läxor tillsammans.
studerande läser läxor tillsammans. Bild: Mostphotos: Wavebreakmedia studerande,studier
Jag tror att förväntningarna på flickorna börjar redan då man är liten. Pojkarna tar det mera chill och typ lever livet medan flickor stressar över allt.― Salma Mazouzi

Varför drabbar stressen flickorna i högre grad?

- I Helsingfors är ju 70 procent av gymnasiestuderandena flickor och 30 procent pojkar. Så det kan ju hända att de pojkar som kommer in är mer vana vid skolan, tror Onni.

- Av flickorna kommer en större mängd in av den totala mängden så kanske de därför stressar mer. Men jag tycker att oftast studerar flickorna bättre än pojkarna. Flickorna har mera rutin så jag är lite förvånad att det är åt det det hållet, säger Onni.

Salma tror att stressen det facto beror just på det.

- Jag tror att förväntningarna på flickorna börjar redan då man är liten. Pojkarna tar det mera chill och typ lever livet medan flickor stressar över allt, säger Salma.

Redan i högstadiet så förväntar man sig inte lika mycket av pojkarna. Lärarna bryr sig inte om de inte gör sina läxor.

Närbild på en hand på en kvinna som skriver. Ett häfte och en kaffekopp i bakgrunden.
Närbild på en hand på en kvinna som skriver. Ett häfte och en kaffekopp i bakgrunden. Bild: Unsplash abiturienter,studentskrivningar,studerande

Trots stress och press trivs de båda två i gymnasiet.
- Det är skönare att studera vid gymnasiet. Man har studiero och alla får vara sig själva. Mycket bättre miljö än högstadiet, säger Onni och Salma håller med.

Alltid kan man drömma

Som vi kunnat läsa i tidigare studier vet man att föräldrarnas utbildning påverkar barnens val av studier. Barn till högutbildade föräldrar väljer oftare att också skaffa sig en högskoleutbildning. Samma gäller också för Onni och Salma.

Salma har sedan barndomen tänkt att hon vill bli läkare medan Onni helst av allt skulle vilja bli arkitekt.
- Kommer jag inte in där så vill jag bli läkare eller jurist, säger Onni.

Alltid kan man drömma, säger han.

Både Salma och Onni har tips hur man kan minska på stressen och förbättra sina studieresultat. Hör mera i Vega Lördag med start klockan 10.03.

Här kan du lyssna på sändningen efteråt:

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix