Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsstiftelse vill att Justitieombudsmannen granskar Skatteförvaltningens chockhöjningar i skärgården

Ett svart och vitt sjömärke i Skärgårdshavet.
Ett svart och vitt sjömärke i Skärgårdshavet. Bild: Yle/Nora Engström Skärgårdshavet,skärgårdar,Åboland,Kimitoön,sjömärken,sjöfart,sommar,hav,åbolands skärgård

Chockhöjningen av fastighetsskatterna tidigare i år fortsätter uppröra i Åbolands skärgård.

Åbolands Skärgårdsstiftelse har kontaktat riksdagens justitieombudsman (JO) för att utreda lagligheten i Skatteförvaltningens förfarande.

Skärgårdsstiftelsen meddelar att man i en klagan till riksdagens justitieombudsman och bett JO utreda om Skatteförvaltningen har handlat lagstridigt då Skatteförvaltningen höjde fastighetsskatten för många fastigheter i skärgården.

Stiftelsen har som ändamål att verka för en levande skärgård genom att främja och stödja möjligheterna för fast boende och inflyttning till skärgården.

Skärgårdsstiftelsen agerar i enlighet med sitt ändamål i det här ärendet för de fast bosatta skärgårdsborna i syfte att underlätta deras boende och verkande i skärgården, meddelar stiftelsen.

Stiftelsens klagan gäller i huvudsak om Skatteförvaltningen har brutit mot lagen genom att ha värderat alla fastigheter enligt samma kvadratmeterpris utan att utreda fastigheternas karaktär och verkliga värde.

Stiftelsen ifrågasätter ifall markägarnas kraftigt förhöjda fastighetsskatt är baserad på fastighetsvärden som varit felaktiga, vilket Skatteförvaltningen enligt stiftelsen uppenbarligen känt till.

I sin klagan till JO vill Skärgårdsstiftelsen veta ifall Skatteförvaltningen har brutit mot lagen genom att fastställa fastighetsskatten på ett sätt som är oförutsebart för markägarna och avviker från tidigare praxis.

Det här i sin tur strider med det så kallade förtroendeskyddet inom skatterätten, anser stiftelsen.

Enligt Skärgårdsstiftelsen tillämpar Skatteförvaltningen inte heller en paragraf i lagen som ger Skatteförvaltningen en möjlighet att begränsa skattehöjningen.

Lyssna på Slaget efter tolv här:

 • Kemiindustrins strejk flyttas med två veckor

  Strejken skulle börja på måndag.

  Arbetsministeriet har beslutat att flytta strejken som kemiindustrin varslat om med två veckor. Enligt den ursprungliga planen skulle strejken börja på måndag.

 • Sjöfrakten tänker grönare men förändringen sker långsamt

  Över hälften av företagen ser inga fördelar med miljötänk.

  Företagen inom sjöfrakten satsar på mer miljövänligare fartyg och teknik men förändringen sker långsamt. Den senaste rederibarometern som publicerades i onsdags visar att nästan hälften av de tillfrågade företagen inte ser några klara fördelar med att satsa på miljövänligare tonnage.

 • Sanna Marin i Davos: Kortsiktigt av näringslivet att glädjas åt uppvärmt Arktis

  Statsminister Marin mötte världsledarna i Davos.

  Mänsklighetens framtid står på spel i Arktis. Det var en formulering vid en paneldebatt i Davos om klimatförändringar och affärsmöjligheter i nord. Statsminister Sanna Marin har gjort sin debut på Världsekonomiskt Forum. På onsdagen puffade hon för Arktiska rådet i en paneldebatt med bland annat USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland