Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Antti Rinne uttalar sig om skogsbränderna i Brasilien: “Läget är ytterst allvarligt”

Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min.
Statsminister Antti Rinne. Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min. Bild: Antti Haanpää / Yle Antti Rinne,Regeringens ministrar & departement,Villa Bjälbo,politiker

Statsminister Antti Rinne (SDP) har kommit med ett uttalande kring de omfattande skogsbränderna i Brasiliens regnskogar. Han säger att läget ur en klimatsynvinkel är extremt allvarligt och kräver omedelbara åtgärder.

- Att bekämpa klimatförändringen hör till min regerings främsta prioriteter, såväl i Finland som i Europa och på en global skala, säger Rinne.

Rinne uppger att han talat med den Europeiska kommissionen på torsdagskvällen och förväntar sig åtgärder från EU redan senare i dag.

- Vi kommer att diskutera läget i Brasilien i det Europeiska rådet. Vi måste reda ut i fall vi på europeiskt håll har något vi kan erbjuda Brasilien för att i framtiden undvika bränder som dessa. Det är helt självklart att vår planet inte klarar av sådana här bränder med tanke på klimatet.

Rinne tillägger att Brasilien har skäl att göra allt de kan för att släcka dessa bränder som hotar hela civilisationen.

Finlands politiker kommenterar läget

Flera finländska politiker har även kommenterat saken flitigt på Twitter.

Vänsterförbundets partiordförande, undervisningsminister Li Andersson kritiserade Brasiliens högernationalistiska president Jair Bolsonaro och sade att Finland som EU:s ordförandeland har en skyldighet att genom exempelvis finanspolitiska metoder sätta stopp för avskogning.

De grönas ordförande och inrikesminister Maria Ohisalo sade i ett pressmeddelande att hon yrkar på snabba åtgärder.

- Bränderna i regnskogarna påverkar inte bara Brasilien och det omkringliggande området: de påverkar hela världen. Bränderna som härjar i Amazonas regnskogar är ännu en nödsignal till mänskligheten om hur våra handlingar driver planeten mot en klimatkatastrof.

Hon tillägger att vi i Europa måste granska vår egen konsumtion och se till att inte vi bidrar till avskogningen genom att importera kött eller grödor som regnskog avverkats för att producera.

På oppositionssidan fördömer även Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo Brasiliens handlingssätt och förstörelsen av regnskog.

Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?

I Amazonas - området kring Amazonfloden - finns planetens största tropiska regnskog.

  Brasilien är världens största exportör av nötkött

 • Brasilien är världens största exportör av nötkött. Det stora behovet av betesmark och odlingsmark (soja) innebär att regnskogen kontinuerligt huggs ner.
 • Både legal och illegal avverkning samt bränder leder till att regnskogen i Amazonas håller på att omvandlas till en savann ("cerrado")
 • Boskap i Brasilien
  Kor som betar, Brasilien Boskap i Brasilien Bild: All Over Press / MatthiasxGraben Amazonas,Brasilien,kor,Boskap,nötkreatur

  Planetens lungor håller på att förstöras

 • De viktigaste kolsänkorna och det största syreproducerande skogsområdet i världen ("planetens lungor") finns i Amazonas. Regnskogen har stor betydelse för minskade utsläpp av växthusgaser.
 • Då ett område förlorar sin regnskog försvinner områdets förmåga att absorbera koldioxid betydligt vilket påverkar resten av planeten.
 • Amazonas nära kritisk punkt: Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa

 • Experter befarar att Amazonas är nära den punkt där skogen inte längre klarar av att förnya sig även om all avverkning skulle upphöra.
 • Den unika regnskogen i Amazonas producerar en stor del av sitt eget regn via ett eget kretslopp. Också hela jordklotets kretslopp av vatten påverkas av det som sker i Amazonas.
 • Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa. Med förlorad skog försvinner den vattenavdunstning som förut skett främst genom trädens blad. Luften tillförs mindre fukt och nederbörden minskar vilket anses vara ett allvarligt hot.
 • Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
  Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien regnskog,Amazonas,Brasilien

  Kunnig urbefolkning pressas undan och den ekologiska balansen rubbas

 • Den ursprungliga indianbefolkningen har utvecklat ekologiskt uthålliga försörjningsformer, har haft ingående kunskap om markbeskaffenhet och växtlighet och har idkat småskaligt svedjebruk. Växtföljen har gett kontinuerlig avkastning, marken har skyddats mot erosion och skogen har haft en återväxt.
 • Småningom har stora delar av Amazonas röjts och öppnats för omvärlden. Stora vägar har dragits genom Amazonas och skogen minskar oavbrutet i omfattning.
 • Under de senaste decennierna har Brasilien arbetat med stora utvecklings- och kolonisationsprojekt - med bristande hänsyn till både ekologiska sammanhang och existenshotade amazonindianer. Det här har stött på mycket stark internationell kritik.