Hoppa till huvudinnehåll

"Tongåvan hör ihop med vårt Hangöhus"

Gun Bodbacka Nyman lyssnar på en blå radio
Gun Bodbacka Nyman lyssnar på Tongåvan i sin blå radio Gun Bodbacka Nyman lyssnar på en blå radio Bild: Yle/Camilla Andelin radio,tongåvan

Härliga människor, mångsidig musik och skön stämning gör att Gun Bodbacka Nyman gärna har Tongåvan som sitt sällskap varje fredag.

Gun och hennes man Olle bor egentligen i Södertälje i Sverige men de tillbringar mycket av sin fritid i det grågröna trähuset i Hangö.

ett grågrönt trähus
I Hangöhuset spenderar Gun och hennes man så mycket tid de kan ett grågrönt trähus Bild: Yle/Camilla Andelin hus,egnahemshus,byggnad,trähus

Huset fixar de på lite smått hela tiden, som det ju är med gamla trähus.

De trivs på sin gård, där det är skönt att sitta i bersån under sommaren.

Trädgården tycker de om att pyssla i. Bärbuskarna ger skörd på sensommaren så den tar de tillvara. Med en suck konstaterar hon att dahliornas lökar måste grävas upp varje höst för att sedan planteras nästa vår.

- Men de är så vackra då de blommar så det är värt jobbet.

en röd dahliablomma
Dahliorna är vackra men oj så arbetsdryga en röd dahliablomma Bild: Yle/Camilla Andelin blomma (växternas beståndsdelar),trädgårdar,Sensommar,sommar,trädgårdsskötsel,Dahliasläktet

Södertäljebo med rötter i Jakobstad

Gun är född i Jakobstad men flyttade med sina föräldrar till Sverige som sexåring. I hennes tal hör man inga spår av jeppisdialekten, hon pratar klingande rikssvenska. Visst plockar hon ibland fram dialekten då hon pratar med sin mamma och pappa.

Anledningen till att de hamnat i Hangö är att hennes svärfar var född och uppvuxen i staden. De besökte ofta farmor och farfar och därför blev Hangö så kärt för dem.

Till Guns och Olles familj hör fyra barn - tre pojkar och en flicka. Den yngsta fyller 20 år senare i höst och han är den enda av barnen som bor kvar med föräldrarna. Dessutom har de barnbarnet Anastasia som är nio månader gammal.

röda vinbärsklase
Vinbärnsbuskarna på gården ger skörd varje sensommar röda vinbärsklase Bild: Yle/Camilla Andelin röda vinbär,bär,trädgårdsskötsel,trädgårdar,höst,Sensommar

Tongåvan har hängt med sedan barn

Guns mormor lyssnade alltid på Tongåvan redan på Anders G Lindqvists tid - och då går vi ungefär femtio år bakåt i tiden. Hon var en ivrig Tongåvelyssnare och hon både skickade hälsningar och lyssnade varje vecka.

- Så jag har både lyssnat tillsammans med mormor, och skickat hälsningar till henne och fått hälsningar av henne.

I Hangö lyssnar de på Tongåvan, men sällan hemma i Södertälje trots att det är möjligt att lyssna via Arenan.

- Det har bara blivit så, Tongåvan hör ihop med Hangö, skrattar Gun.

Redan vid 19-tiden brukar hon bänka sig vid radion i Hangöhusets kök och vänta att Tongåvan ska sätta igång.

"Svärmor får alltid hälsningar"

Då Gun skickar hälsningar i Tongåvan går de oftast till släktingarna i Österbotten och också hennes svärmor i Borgå brukar bli ihågkommen.

- Hon är en fantastisk svärmor och hon heter faktiskt också Gun.

en blomma på ett bord vid ett fönster
Vid köksfönstret är det skönt att lyssna på Tongåvan en blomma på ett bord vid ett fönster Bild: Yle/Camilla Andelin krukväxter,blomma (växternas beståndsdelar),fönster,hem,inredning

Tjusningen i programmet tycker Gun att är den mångsidiga musiken, härliga människor men framförallt är Tongåvan en tradition för henne.

- Det sitter i, det är så härligt, konstaterar hon.

Vad gäller musiken så gillar hon bäst gamla låtar. Men hon funderar en stund:

- Nog är jag egentligen allätare då det gäller musik.

Tongåvan sänds fredagar kl 19.22 - 22.00 i Yle Vega.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje