Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesminister Pekka Haavisto: EU kommer med ett uttalande om Brasiliens skogsbränder senare i dag

Pekka Haavisto hallitusinfossa
Utrikesminister Pekka Haavisto. Pekka Haavisto hallitusinfossa Bild: Pekka Tynell / Yle regeringsprogram,regeringsförhandlingar,Pekka Haavisto

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) uppger på Twitter att EU senare på fredagen kommer att komma med ett uttalande om skogsbränderna i Brasilien.

Han säger att han talat med EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini om saken.

Hoppa över Twitterpostning

Haavisto uppger även att Finland kommer att ta upp ärendet under EU:s informella ministermöte i Helsingfors nästa vecka.

Enligt Helsingin Sanomat kommer EU-kommissionen att sammanträda för ett krismöte på lördag morgon.

Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?

I Amazonas - området kring Amazonfloden - finns planetens största tropiska regnskog.

  Brasilien är världens största exportör av nötkött

 • Brasilien är världens största exportör av nötkött. Det stora behovet av betesmark och odlingsmark (soja) innebär att regnskogen kontinuerligt huggs ner.
 • Både legal och illegal avverkning samt bränder leder till att regnskogen i Amazonas håller på att omvandlas till en savann ("cerrado")
 • Boskap i Brasilien
  Kor som betar, Brasilien Boskap i Brasilien Bild: All Over Press / MatthiasxGraben Amazonas,Brasilien,kor,Boskap,nötkreatur

  Planetens lungor håller på att förstöras

 • De viktigaste kolsänkorna och det största syreproducerande skogsområdet i världen ("planetens lungor") finns i Amazonas. Regnskogen har stor betydelse för minskade utsläpp av växthusgaser.
 • Då ett område förlorar sin regnskog försvinner områdets förmåga att absorbera koldioxid betydligt vilket påverkar resten av planeten.
 • Amazonas nära kritisk punkt: Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa

 • Experter befarar att Amazonas är nära den punkt där skogen inte längre klarar av att förnya sig även om all avverkning skulle upphöra.
 • Den unika regnskogen i Amazonas producerar en stor del av sitt eget regn via ett eget kretslopp. Också hela jordklotets kretslopp av vatten påverkas av det som sker i Amazonas.
 • Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa. Med förlorad skog försvinner den vattenavdunstning som förut skett främst genom trädens blad. Luften tillförs mindre fukt och nederbörden minskar vilket anses vara ett allvarligt hot.
 • Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
  Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien Regnskog,Amazonas,Brasilien

  Kunnig urbefolkning pressas undan och den ekologiska balansen rubbas

 • Den ursprungliga indianbefolkningen har utvecklat ekologiskt uthålliga försörjningsformer, har haft ingående kunskap om markbeskaffenhet och växtlighet och har idkat småskaligt svedjebruk. Växtföljen har gett kontinuerlig avkastning, marken har skyddats mot erosion och skogen har haft en återväxt.
 • Småningom har stora delar av Amazonas röjts och öppnats för omvärlden. Stora vägar har dragits genom Amazonas och skogen minskar oavbrutet i omfattning.
 • Under de senaste decennierna har Brasilien arbetat med stora utvecklings- och kolonisationsprojekt - med bristande hänsyn till både ekologiska sammanhang och existenshotade amazonindianer. Det här har stött på mycket stark internationell kritik.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes