Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesminister Pekka Haavisto i New York: “Skogsbränderna i Brasilien alarmerande på många sätt"

Pekka Haavisto sitter vid ett bord med New Yorks skyskrapor i bakgrunden.
Utrikesminister Pekka Haavisto är i New York för att träffa bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres. Pekka Haavisto sitter vid ett bord med New Yorks skyskrapor i bakgrunden. Bild: Yle/ Ville Hupa Pekka Haavisto,Finland,FN,utrikesminister,New York (staden)

De brasilianska skogsbränderna orsakar inte bara skada för klimatet, sade Pekka Haavisto under sitt besök i New York.

Utrikesminister Pekka Haavisto har bråttom när han möter en liten grupp finländska journalister i pressrummet på skyskrapans 35:e våning.

Platsen är Finlands permanenta FN-beskickning på den tredje avenyn i New York.

Brasiliens skogsbränder har upptagit de Grönas utrikesministerns tid och tankar under dagen.

Situationen är alarmerande på mer än ett plan, menar Haavisto.

Vi har hört att också vanliga människor i Brasilien är mycket bekymrade. Luftkvaliteten är mycket dålig i många större städer― Pekka Haavisto, utrikesminister

Förutom att den enorma regnskogen har en väsentlig funktion som syreproducent och bindare av koldioxid, skadar bränderna också människor i och i närheten av bränderna.

- Ingen mår bra av att utsättas för stora mängder rök. Hälsorisken är uppenbar både för delar av ursprungsbefolkningen som är bosatt i katastrofområdet och för invånare till exempel i större städer, som Sao Paolo.

Skadan på naturens mångfald kan också bli betydande.

- Biodiversiteten lider, säger Haavisto.

Frågan är hur omvärldens kan ingripa i en situation som sker inom ett självständigt lands gränser? Brasiliens president Jair Bolsonaros kommentarer till katastrofen har hittills gett en motstridig bild av landets villighet att ta emot hjälp från andra länder.

Haavistos svar andas försiktighet.

- Vi har hört att också vanliga människor i Brasilien är mycket bekymrade. Luftkvaliteten är mycket dålig i många större städer. Situationen påverkar också Brasiliens grannländer. Det borde göra också dem (statsledningen) bekymrade.

Bör Finland i egenskap av ordförandeland för EU reagera på något sätt inför situationen i Brasilien?

- Vi har varit i kontakt med EU- kommissionens medlemmar. Jag hade ett samtal med Federica Mogherini (EU:s höga representant för utrikes frågor, red.anm) tidigare i dag. Det är viktigt att EU visar beredskap att hjälpa.

Det är viktigt att Finlands klimatengagemang syns här― Pekka Haavisto, utrikesminister

Utrikesminister Haavisto är i New York för att träffa representanter för FN och förbereda Finlands medverkan i bland annat klimatmötet om en månad.

Strax efter den korta pressträffen ska han träffa generalsekreteraren António Guterres.

- Det är viktigt att Finlands klimatengagemang syns här. Vi kommer säkert också att diskutera fredsförmedling.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes