Hoppa till huvudinnehåll

Vargparet på Kimitoön har fått tillökning - fem valpar observerades nyligen

Varg med valpar.
Arkivbild. Varg med valpar. Bild: Yle / Säynätkari varg

Vargobservationerna har varit få på Kimitoön under sommaren, men de senaste veckorna har det kommit in flera rapporter på fem vargvalpar. Det är förmodligen samma syskonpar som fått ungar.

- De två syskonen rörde sig tillsammans i januari februari, den tiden då tiken brukar löpa, och sedan har det gått som vi förväntade oss. De har hållits lugna och ganska osynliga under sommaren men nu rör de på sig igen, berättar Kimitoöns rovdjurskontaktperson Mikael Sundberg.

Enligt Sundberg är 4-6 valpar ganska vanligt under finländska förhållanden om det finns gott om mat. Nu finns det alltså troligtvis mellan sju och nio vargindivider på ön. Sundberg tror att de kan dela på sig under vintern.

- Ofta brukar lite större flockar dela på sig under jakten och i höst kan observationerna komma från lite olika håll på ön samtidigt vilket inte varit fallet tidigare, säger han.

Man utomhus.
Mikael Sundberg. Man utomhus. Bild: Yle/Monica Forssell mikael sundberg

Någon större förändring på öns viltstam har ännu inte observerats.

- Man räknar med att rekordmånga hjortar fälls under jakten i år. Där hoppas jag att också jägarna är betänksamma, om hjortarna verkar vara färre än de brukar så kan det vara en god idé att lämna en del vilt till vargarna. Annars ökar risken att de ger sig på både tamdjur och hundar, säger Sundberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland