Hoppa till huvudinnehåll

Verbala påhoppen blev för många – Henrik Larsson lämnar Helsingborgs IF efter endast två månader: "Oerhört tråkigt att det ska vara på detta vis"

Henrik Larsson blickar åt sidan.
Henrik Larsson blev i dag arbetslös. Henrik Larsson blickar åt sidan. Bild: Johan Valkonen/Stella Pictures/All Over Press Henrik Larsson,Helsingborgs IF

Henrik Larssons senaste sejour i Helsingborgs IF blev bara drygt två månader lång. Klubben meddelar nämligen i dag på sin webbplats att Larsson själv väljer att lämna sin tränarpost, på grund av den mängd verbala påhopp som han fått utstå. Även i England har påhopp inom fotbollen varit på tapeten på sistone.

Larsson anställdes till chefstränare för Helsingborgs IF så sent som i mitten av juni, alltså drygt två månader sedan. Målet var att lyfta laget från den kvalplats som laget då låg på. I dagsläget har laget två poäng ned till kvalplatsen.

Men det är inte det sportsliga som är orsaken till Larssons och Helsingborgs skilsmässa. I stället är det Larsson själv som meddelat att han inte tänker fortsätta träna klubben, detta på grund av de ”verbala påhopp” som Larsson fått utstå.

Beskedet kommer mindre än ett dygn efter att Helsingborgs IF slagits ur Svenska cupen av division 1-laget Oskarshamn.

– Det är oerhört tråkigt att det ska vara på detta vis. Vi ser allvarligt på de verbala påhoppen och kommer att gå till botten med det.

– Uppdraget Henrik fick var att hålla laget kvar i Allsvenskan. När han tog över låg laget på negativ kvalplats och just nu ligger vi på tolfte plats med två poäng ner till den negativa kvalplatsen. Utifrån var vi står nu har han klarat uppdraget, säger HIF:s ordförande Krister Azelius på klubbens webbplats.

Turbulent avsked senast

Mot Oskarshamn satte Larsson en väldigt ung trupp på planen, som alltså inte lyckades fixa seger. På klubbens webbplats försvarar man beslutet.

– Trupputtagningen till torsdagens cupmatch var väl förankrad hos styrelse och klubbledning, som stod bakom beslutet.

Larssons färska avhopp innebär slutet för hans andra sejour som chefstränare för Helsingborgs IF. ”Henke” avgick även i november 2016, då laget degraderades från Allsvenskan.

I den sista matchen den säsongen tog sig flera huliganer in på planen med riktning mot Henrik Larssons son Jordan, samtidigt som ”Henke” klev in på planen för att försvara sin son.

Jordan Larsson omringas av huliganer.
Kaosartat slut på säsongen 2016. Jordan Larsson omringas av huliganer. Bild: imago/IBL/ All Over Press Helsingborgs IF,Jordan Larsson

Påhopp har varit på tapeten i fotbollsvärlden på sistone

Just verbala påhopp har varit på tapeten i fotbolls-Europa under den senaste tiden. I England har säsongsstarten kantats av flera rasistiska påhopp mot mörkhyade spelare på sociala medier.

Först fick Chelseas Tammy Abraham ta emot hat på sociala medier efter att ha bommat sin straff i supercupfinalen mot Liverpool. Något som fick Chelsea-lotsen Frank Lampard att efterlysa mer ansvarstaganden av företagen bakom de sociala medierna.

Readingspelaren Yakou Meite fick i sin tur utså osakliga kommentarer efter sin straffmiss i Championship förra helgen.

Det senaste fallet härstammar från förra måndagen, efter att Manchester United-stjärnan Paul Pogba missat en straff i ligamatchen mot Wolverhampton. De rasistiska kommentarer som Pogba fick utså gjorde att både lagkamrater, klubben och till och med idrottsministern reagerade.

Paul Pogba missade sin straff i den 68:e minuten.
Paul Pogba missade en straff mot Wolves. Paul Pogba missade sin straff i den 68:e minuten. Bild: Ryan Browne/BPI/REX/All Over Press Paul Pogba

”Jag har förlorat tron”

Bland annat lagkamraterna Marcus Rashford och Harry Maguire efterlyste ett slut på påhoppen på sociala medier. Maguire tyckte att varje användare av sociala medier borde bevisa sin personlighet för att få ha ett konto.

– Jag har förlorat tron på jättarna bakom sociala medier. Låt oss sända dem ett kraftfullt budskap och låta bli att använda sociala medier i sex månader. Sedan skulle vi kunna se vad det har för effekt, tyckte det engelska damlandslagets chefstränare Phil Neville enligt BBC.

Landets idrottsminister Nigel Adams var även han bekymrad över utvecklingen.

– Det har inte gått mer än ett par veckor av fotbollssäsongen och vi har redan fått se vedervärdiga exempel på rasistiska angrepp mot spelare. Företagen bakom sociala medier måste göra mer åt saken och regeringen måste få dem att ta sitt ansvar, sade Adams enligt The Telegraph.

Twitter svarade på kritiken

Kritiken fick Twitter att se över sin verksamhet.

– Vi vet att vi måste jobba ännu hårdare med att skydda våra användare. Det finns inte utrymme för rasistiskt beteende på vår plattform, skriver företaget i ett utlåtande.

Enligt The Times tänker företaget hålla ett extra öga på 50 mörkhyade fotbollsstjärnors konton. Detta för att hindra rasistiskt hat gentemot dem.

Därtill ämnar Twitter hålla möten med olika organisationer, som bland annat Manchester United och Kick It Out, som arbetar för jämlikhet inom fotbollen.

Texten uppdaterad 25.8.2019 klockan 10.29 med korrigering gällande lagen som spelade i supercupfinalen.