Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien skickar militär för att bekämpa bränderna i Amazonas

Brasiliens president Jair Bolsonaro
Brasiliens president Jair Bolsonaro har mötts av hård kritik med anledning av bränderna i Amazonas. Brasiliens president Jair Bolsonaro Bild: EPA / Joedson Alves Jair Bolsonaro,Brasilien,presidenter

Brasiliens försvarsmakt kommer att skickas till Amazonas regnskogar för att bekämpa bränderna och sätta stopp för olaglig avskogning, säger president Jair Bolsonaro enligt Reuters.

Militären kommer att placeras i naturreservat, områden som bebos av ursprungsbefolkningen och gränsområden i regionen.

Enligt Bolsonaro är landets regering medveten om situationens allvar.

– Som militärman har jag lärt mig att älska Amazonas regnskog och vill hjälpa att skydda den, sade presidenten sent på fredagskvällen, finsk tid.

Bolsonaro konstaterade att regnskogsbränderna har ökat i år på grund av det torra och varma vädret.

En vkinna demonstrerar mot avskogningen i Amazonas regnskog.
En kvinna demonstrerar mot avskogningen i Amazonas regnskog. En vkinna demonstrerar mot avskogningen i Amazonas regnskog. Bild: imago images / Fotoarena/ All Over Press Brasilien

Han tillade att spridningen av så kallad falsk information om skogsbränderna inte har bidragit till att lösa situationen.

Ansvaret för släckningsarbetet överlämnas till de regionala guvernörerna, som kan begära den brasilianska militären om hjälp att "övervaka och bekämpa bränderna", skriver BBC.

Jordbruksminister Tereza Cristina Diaz insisterar att Brasilien tar hand om regnskogen.

– Nyheterna är oroande men jag tror vi måste sänka tonläget. Amazonas regnskog är viktig, Brasilien vet det, sade hon till journalister enligt Reuters.

Ordern gäller en månad från och med den 24 augusti.

Boskap i Brasilien
Regnskogen huggs ner för att göra plats för betesmark och odlingsmark (soja). Sojan blir framförallt foder till grisar, fåglar och kossor som används för köttproduktion i västvärlden. Boskap i Brasilien Bild: All Over Press / MatthiasxGraben Amazonas,Brasilien,kor,Boskap,nötkreatur

Internationella tryckets påverkan på beslutet

Uttalandet kommer efter att det internationella trycket på den brasilianska regeringen har ökat.

Flera europeiska länder och FN:s generalsekreterare António Guterres har kallat de rekordmånga bränderna i Amazonas regnskogar en internationell kris.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade i veckan att han vill att G7-länderna tar upp frågan under sitt toppmöte, som inleds i dag i franska Biarritz.

Angela Merkel har bekräftat att bränderna kommer att föras upp på toppmötets dagordning.

Frankrike och Irland har har hotat att blockera frihandelsavtalet Mercosur mellan EU och Brasilien om landet inte agerar mer kraftfullt för att släcka bränderna.

Bolsonaro har kritiserat omvärldens reaktioner och hävdar att bränderna i Amazonas inte kan användas som svepskäl för att införa sanktioner mot Brasilien.

Trump erbjuder hjälp

USA:s president Donald Trump - som är känd för sin klimatskepticism - har erbjudit Brasilien hjälp med att släcka de enorma skogsbränder som rasar i Amazonas regnskog.

Trump skrev på Twitter att han pratat med Bolsonaro och erbjudit sin hjälp.

Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?

I Amazonas - området kring Amazonfloden - finns planetens största tropiska regnskog.

  Brasilien är världens största exportör av nötkött

 • Brasilien är världens största exportör av nötkött. Det stora behovet av betesmark och odlingsmark (soja) innebär att regnskogen kontinuerligt huggs ner.
 • Både legal och illegal avverkning samt bränder leder till att regnskogen i Amazonas håller på att omvandlas till en savann ("cerrado")
 • Boskap i Brasilien
  Kor som betar, Brasilien Boskap i Brasilien Bild: All Over Press / MatthiasxGraben Amazonas,Brasilien,kor,Boskap,nötkreatur

  Planetens lungor håller på att förstöras

 • De viktigaste kolsänkorna och det största syreproducerande skogsområdet i världen ("planetens lungor") finns i Amazonas. Regnskogen har stor betydelse för minskade utsläpp av växthusgaser.
 • Då ett område förlorar sin regnskog försvinner områdets förmåga att absorbera koldioxid betydligt vilket påverkar resten av planeten.
 • Amazonas nära kritisk punkt: Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa

 • Experter befarar att Amazonas är nära den punkt där skogen inte längre klarar av att förnya sig även om all avverkning skulle upphöra.
 • Den unika regnskogen i Amazonas producerar en stor del av sitt eget regn via ett eget kretslopp. Också hela jordklotets kretslopp av vatten påverkas av det som sker i Amazonas.
 • Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa. Med förlorad skog försvinner den vattenavdunstning som förut skett främst genom trädens blad. Luften tillförs mindre fukt och nederbörden minskar vilket anses vara ett allvarligt hot.
 • Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
  Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien regnskog,Amazonas,Brasilien

  Kunnig urbefolkning pressas undan och den ekologiska balansen rubbas

 • Den ursprungliga indianbefolkningen har utvecklat ekologiskt uthålliga försörjningsformer, har haft ingående kunskap om markbeskaffenhet och växtlighet och har idkat småskaligt svedjebruk. Växtföljen har gett kontinuerlig avkastning, marken har skyddats mot erosion och skogen har haft en återväxt.
 • Småningom har stora delar av Amazonas röjts och öppnats för omvärlden. Stora vägar har dragits genom Amazonas och skogen minskar oavbrutet i omfattning.
 • Under de senaste decennierna har Brasilien arbetat med stora utvecklings- och kolonisationsprojekt - med bristande hänsyn till både ekologiska sammanhang och existenshotade amazonindianer. Det här har stött på mycket stark internationell kritik.

Källor: Reuters, BBC, Svt