Åbo Pride 2019 ordnades i soligt väder på lördagseftermiddagen. Enligt arrangörerna deltog omkring 2 500 personer i årets pridemarsch.
Priderörelsen uppmärksammar rättigheter för sexuella och könsminoriteter. Åbo Pride ordnades för sjätte gången.
- Jag tycker att det är väldigt viktigt att fira pride. Det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter och för allas rättigheter, oberoende av vem man älskar, säger Elisabeth Diljaj.

Årets Åbo Pride var starkt politisk och arrangörerna kallade årets parad för demonstration.
Årets Åbo Pride mer politisk för att fira Stonewallupproren
Det här för att uppmärksamma att det har gått 50 år sedan Stonewallupproret, då sexuella och könsminoriteter började göra våldsamt uppror mot en polisrazzia på gaykrogen Stonewall Inn i New York.
Priderörelsen fick sin början i samband med upproren.
-Jag tycker att det är bra att man i år har satsat på att vara explicit politisk. Tidigare år har Åbo Pride varit väldigt fokuserad på att vara en familjefest. Samtidigt finns det mycket att göra och man får inte avpolitisera det här, säger Robin Isomaa.
- Stonewall var ett uppror, med våldsamma protester. Därför tycker jag att man inte kan avskriva den biten av historien, fortsätter Isomaa.
Sofia Sjö håller med att det politiska buskapet är viktigt.
- Om man ser hur det går för sexuella minoriteter i Europa, så är utvecklingen oroväckande. Därför är det viktigt att synas och visa sitt stöd också i de länder, där de här frågorna går framåt. Det handlar inte enbart om vad som är på gång i vårt land utan vad som händer i världen, säger Sjö.
"Transpersoner ska ha samma rättigheter som alla andra"
Årets pridemarsch startade från Lilltorget och vandrade genom Åbo centrum till Puolalaparken, där en parkfest ordnades.

I parken hölls flera tal och arrangörerna ville lyfta upp särskilt barn och ungas situation då det gäller sexuella och könsrättigheter.
Åbo Pride kräver en ny translag och bland annat att kravet på att en person inte kan föröka sig efter en könskorrigering slopas ur lagen och att den juridiska och medicinska processen skiljs åt då könet fastställs.
Åbo Pride efterlyser också rättigheter för minderåriga transpersoner.
- Jag tycker att det här är ett jätteviktigt tema, framför allt i Finland där vi släpar efter i den här utvecklingen. Transpersoner ska ha samma rättigheter som alla andra i samhället, säger Sonja Rosenqvist.

Hon får medhåll av Ingrid Möller.
- Jag känner flera transpersoner som är min ålder. De är unga människor som hela tiden måste slåss för att få vara sig själva.