Hoppa till huvudinnehåll

Karis nya sheriffer heter Rönnberg och Karlsson: ”Ännu är det Andreas men vi får se då matcherna börjar”

Jac Karlsson och Andreas Rönnberg poserar inför ett träningspass hösten 2019.
Jac Karlsson och Andreas Rönnberg ser framemot att spela ihop efter en lång paus. Jac Karlsson och Andreas Rönnberg poserar inför ett träningspass hösten 2019. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,jac karlsson

Cocks nyförvärv får ursäkta men FM-ligans intressantaste förstärkning lystrar till namnet Jac Karlsson. 33-åringens landslagsframtid är ännu oviss men just nu ser han mest framemot sin första inhemska seriematch på över tolv år.

Efter bronsmatcherna mot Sjundeå IF våren 2007 bestämde sig Jac Karlsson för att testa sina handbollsvingar utanför Finlands gränser.

Först bar det av till Norge och IL Runar där han spenderade tre säsonger. Därifrån gick flyttlasset till Danmark och under sina nio säsonger i den högklassiga danska ligan hann Karlsson representera både Mors Thy (2010–2015) och TTH Holstebro (2015–2019).

Att han nu valde att återvända till fostrarföreningen BK-46 var ingen självklarhet.

– Om det hade hängt endast på mig skulle jag gärna ha fortsatt som proffs så länge som kroppen är hel. Men nu handlade det inte bara om mig och då var det naturligt att komma hem och till BK, säger Karlsson till Yle Sporten och fortsätter.

– Familjen gick nog först den här gången. Då vi åkte iväg för tolv år sedan var vi bara två och nu består familjen av fyra personer.

Efter en knapp månad i sitt nya lag har det snabbt blivit klart för 33-åringen vad som skiljer livet som handbollsproffs i Danmark och vardagen hemma i Karis.

– Nog är det nivån på träningarna och faktumet att vi i Danmark tränade två gånger om dagen. Jag kunde fokusera enbart på handbollen. Här är det heltidsjobb från klockan sju till halv fyra som gäller och sen träningar på kvällen. Visst har det tagit en stund att vänja sig vid den nya vardagsrytmen, berättar Karlsson som jobbar på ett lager.

Utlandet lockar ännu

På våren skrev Jac Karlsson under ett kontrakt av modellen 1+1 med de tjugofaldiga mästarna. Nu är det den rödvitrandiga BK-skjortan som gäller men tanken om att ännu spela som proffs finns i bakhuvudet.

– Nog är det alltid aktuellt att åka utomlands, men då ska ju allt klaffa med familjen, BK och jobbet. Om det kommer något erbjudande får jag ta ställning till det sen.

Jac Karlsson poserar för kameran inför ett träningspass med BK-46 hösten 2019.
Jac Karlsson spelade sin senaste match för BK-46 våren 2007. Jac Karlsson poserar för kameran inför ett träningspass med BK-46 hösten 2019. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,BK-46 Handboll,jac karlsson

Karlsson spelade sin senaste ligamatch i mars 2007 och landslagströjan har han inte dragit på sig sen juni 2013. Men de som tror att det är en föredetting som återvänder till FM-ligan har fel.

– Jag känner mig i bra form. Det blir roligt att matcherna börjar så småningom fast i Danmark är de redan i full gång.

En hurudan spelare kommer publiken att få se den här säsongen?

– Jag kommer nog att vara en som skapar lite lugn och ro bland de här unga pojkarna. Jag har nog en del som jag kan lära dem på träningarna. Hoppas de frågar mig om det är något de undrar över.

Dålig koll på finländsk handboll

För stunden har han lämnat proffslivet bakom sig. Åren utomlands resulterade i spel i Champions League, EHF-cupen, ett danskt ligasilver och en cuptriumf.

Karlsson medger att han inte har blykoll på den inhemska ligan och inte heller på alla ansikten i hans nya lag lag.

– Inte har jag ju spelat med någon annan än Andreas Rönnberg. Dessutom har jag inte följt med finsk handboll under de senaste åren. Det finns ännu några namn på träningarna som jag inte har koll på men månne det inte kommer.

Vad tror du om BK:s chanser den här säsongen?

– Det är svårt att säga då jag spelat endast en match mot finskt motstånd (SIF). Jag har ingen aning vad de andra lagen har att komma med. Om vi hålls någorlunda skadefria har vi ett ganska starkt lag, men allt ska nog klaffa för att vi ska spela om medaljerna.

BK:s handbollsspelare värmer upp inför ett träningspass hösten 2019.
Karlsson kommer garanterat att tillhöra ligans bästa spelare. BK:s handbollsspelare värmer upp inför ett träningspass hösten 2019. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,BK-46 Handboll,jac karlsson

Vad tror du om din roll i laget?

– Det är givetvis upp till tränaren men jag känner mig i form för att spela 60 minuter. Visst kan det göra gott med fem minuters vila men jag är i bra form.

Ser framemot att spela under ”Gea”

Förutom att BK-46 har ligans namnstarkaste nyförvärv i sina led har laget även en ny tränare i Andreas Rönnberg som dessutom extraknäcker som spelare.

– Inte vet jag om det känns konstigt att han är vår tränare. Under försäsongen har han varit mest på planen. Det kan bli annorlunda då allvaret börjar. Kanske han blir en helt annorlunda mänska då allvaret börjar, man vet ju aldrig, säger Karlsson och bjuder på ett litet leende.

Vad var din reaktion då det klarnade att ”Gea” blir ansvarig tränare?

– Den var nog positiv. Han har ett ”handbollshuvud” som flera andra tränare också skulle behöva. Sen känner jag ju honom inte alltför väl men jag tror det blir riktigt bra.

Då både Karlsson och Rönnberg trivs bäst som mittnior kan det vara på sin plats att fråga lagets nya tränare vem som riktigt leder spelet i årets BK-46.

– Vi kan nog bra dela på sheriffjobbet. Det blir lättare för mig att ha en så kunnig spelare som Jac i laget. Om jag sitter på bänken och han är på planen är det han som är chefen. Så vill jag också ha det. Det är viktigt att ha en spelare som visar vägen och faktiskt kan sin sak, säger Andreas ”Gea” Rönnberg i samband med lagets förberedande träningar inför en träningsturnering i Estland.

Jac Karlsson och Andreas Rönnberg poserar för kameran inför ett träningspass med BK-46 hösten 2019.
Duon tror sig hitta en gemensam melodi i BK:s anfallsspel. Jac Karlsson och Andreas Rönnberg poserar för kameran inför ett träningspass med BK-46 hösten 2019. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,BK-46 Handboll,Andreas Rönnberg,jac karlsson

Vem är nya sheriffen i BK, Andreas Rönnberg eller Jac Karlsson?

– Nog måste jag säga att det ännu är Andreas men sen då matcherna börjar kanske vi ändrar på det, säger i sin tur Karlsson som inte har något emot att spela på andra niometerspositioner än i mitten.

Ska vi tro Rönnberg har publiken i Karis en hel del att se framemot då Karlsson äntrar planen i lagets första hemmamatch den 25 september då HIFK kommer på besök.

– Jac kommer helt klart att vara en av ligans bästa spelare, det tror jag ingen tvivlar på. Jag skulle ändå hoppas att han blir lite mer egoistisk och skjuter lite mer.

Den två år äldre Rönnberg drar vissa paralleller till då han återvände från sin proffsturné i Tyskland, Spanien och Norge.

– Då jag kom hem från utlandet märkte jag att det gäller att ta ett lite större ansvar för målproduktionen än jag varit van med. Som proffs har man väldigt duktiga spelare runt sig och det är lätt att stå och dela ut fina passningar. Här krävs det lite mer som att gå på mål och ta egna avslut.

Men han är i grund och botten en spelfördelare. Hur ska du lyckas skola om honom?

– Klart det blir utmanande att få honom att ändra lite på sin spelstil. Det kommer nog att gå bra om jag lite skäller på honom. Ofta är det ju så att man måste skälla på spelare för att de ska sluta skjuta men med Jac är det tvärtom.

Landslaget fortsättningsvis ett frågetecken

År in och år ut har handbollsfolket i Finland ställt frågan: Hur är det riktigt med Jac Karlsson och den blåvita landslagsskjortan? Som det ser ut just nu får vi fortsätta vänta på ett definitivt svar av mannen som fyra gånger valts till årets bästa spelare.

– Teddy Nordling (assisterande tränaren) ringde i måndags och frågade hur jag ser på saken. Jag meddelade att inga dörrar är stängda, men då jag är så pass ny i Finland ville jag inte ge något definitivt svar. Vi får se.

Jac Karlsson värmer upp inför ett träningspass med BK-46 hösten 2019.
Svaret kring landslagsframtiden får ännu vänta på sig. Jac Karlsson värmer upp inför ett träningspass med BK-46 hösten 2019. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,BK-46 Handboll,jac karlsson

Vad svarar du om Ola Lindgren (nya chefstränaren) ringer och ställer samma fråga?

– Säkert samma sak. Det beror givetvis på när han ringer. Är det en vecka före kvalstarten får han säkert ett annat svar.

Men skulle det inte vara bäst för alla inblandade att du fattade ett beslut?

– Just nu känns det som att jag inte kommer att spela, men det hinner ju hastigt ändra. Ska man spela i landslaget gör man det mest för att ta ett steg framåt i karriären.

– Jag tycker det är bra att de unga är med i landslaget och får visa upp sig för utländska klubbar och förhoppningsvis får de göra en likadan karriär som jag har gjort.

Jac spår ”Patte” en lysande framtid

Under sina fyra senaste säsonger i Danmark och TTH Holstebro har Karlsson haft en annan Karisbo som tränare i Patrick Westerholm. Under deras sista gemensamma säsong firade de ett cupguld men lyckades inte ta sig till semifinal i ligan.

Karlsson återvände som bekant till Finland medan Westerholm meddelade nyligen att den pågående säsongen blir hans sista i klubben från centrala Jylland.

– Den här säsongen blir hans femte år i Holstebro och tränarna brukar inte hållas mycket längre än så på samma plats. Han har nog chansen att få jobb i vilken klubb som helst, en så bra tränare är han.

Patrick Westerholm delar ut instruktioner från sidlinjen.
Karlsson tror Westerholm kan gå riktigt långt som tränare. Patrick Westerholm delar ut instruktioner från sidlinjen. Bild: imago images / PanoramiC/ All Over Press Team Tvis Holstebro,patrick westerholm

Menar du att han kunde träna i större ligor än den i Danmark?

– Precis, ”Patte” kunde nog ta över något lag i Tyskland. Han bor så pass bra i Kolding att jag tror inte han flyttar därifrån. Då ska det vara ett lag som är nära den tyska gränsen att han kan köra dit, avslutar Karlsson och börjar värma upp med ”sheriffkompisen” Andreas Rönnberg.

BK-46 inleder ligasäsongen den 25 september med att möta HIFK i hemmahallen. Den 15 september lär Karlsson debutera för sin nya klubb då BK möter Pargas på bortaplan i den första omgången av finska cupen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport