Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby är lagom mittemellan och här finns jobb – kommunen lockar nya invånare med hinkar och tomtlotteri

Ulf Stenman och Pia Byskata med Kronobyhinkar.
Tf kommundirektör Ulf Stenman och informatör Pia Byskata. Ulf Stenman och Pia Byskata med Kronobyhinkar. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,Hink,byskata

För tredje året i rad ordnar Kronoby tomtfestival för att locka nya invånare. Tomterna har inte gått åt som smör i solsken precis, men de som redan bor i kommunen verkar hålla med om citatet på hinkarna som delas ut den här gången: Kronoby 50 and fabulous.

Marit Stenfors och Ulf Åkerlund bor i Nedervetil vintertid och i Kronoby om somrarna. De kom till årets tomtfestival vid Fiskarholmen intill riksväg åtta i Kronoby. De stora folkmassorna lät vänta på sig men enligt Stenfors och Åkerlund är läget ypperligt.

– Det är nära till stan. Stan? Ja, för oss är det Karleby men de som flyttar hit kanske vill åka till Jakobstad. Både Karleby och Jakobstad är nära, säger paret.

Ulf Åkerlund och Marit Stenfors.
Ulf Åkerlund och Marit Stenfors Ulf Åkerlund och Marit Stenfors. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,ulf åkerlund

– Men det borde komma fler hus hit för att få lite gemenskap. Man borde snabbt bygga upp området. Få åtminstone 4-5 hus så det skulle börja röra på sig, säger Åkerlund.

Linda Snellman kom med sin man och två barn till tomtfestivalen.
– För tillfället bor vi i Vasa men vi har planer på att flytta närmare hem, norrut. Så vi kollar olika alternativ.

Linda och Jaelyn Snellman.
Linda Snellman med dottern Jaelyn. Linda och Jaelyn Snellman. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,jaelyn snellman

Snellman kommer från Karleby och hennes man från Larsmo.

Så Kronoby skulle vara en bra kompromiss?
- Absolut, det skulle vara lagom. Vi vill ut på landet och det här är en riktigt bra, mittemellankommun.

En av 19 tomter gick åt

För ett par år sedan hölls en tomtfestival på samma ställe, men i dagsläget har bara en av 19 tomter bebyggts. Den tomt som lottades ut då byggdes det inte något hus på.

– Men vi har all basservice här. Man bygger skolor och planerar vidare för en finskspråkig skola och det är otroligt viktigt. I Nedervetil märker vi mer och mer att finskspråkiga flyttar in. Så vi måste tänka på servicen, säger Marit Stenfors.

Markus Härmälä bor en kilometer från Fiskarholmen och familjen kom till festivalen för att barnen skulle få rida och gå på skattjakt.

Varför slog ni er ner här?
– Det var lagom, frun är från Karleby och jag kommer från Purmo. Det var lite mittemellan. Riksväg 8 är nära och det är nära till Karleby.

Kronoby ypperligt enligt nya direktören

Kommunens informatör Pia Byskata säger att det har kommit okej med folk. Både barnfamiljer och unga vuxna, främst från Karleby men också från Ylivieska.

– De ville komma och titta och delta i utlottningen. Mannen hade bott nånstans här tidigare och han sa att han kan tänka sig att flytta tillbaka, säger Byskata.

Nya tf kommundirektören Ulf Stenman säger att hela regionen behöver inflyttning.
– Det finns hur många jobb som helst i här. Det här är ett ypperligt ställe att bo på. Naturnära och ändå centralt, säger Stenman.

Samtidigt säger han att det kunde vara bättre med åtgången. Men han väljer att se det positivt, alltså att det finns gott om utrymme och möjligheter.

Kronoby blir bara mer fabulöst

Under lördagens tomtfestival bjöds besökarna på bland annat hot dogs och ponnyridning. Och så de gratis hinkarna.

Ja vad är grejen med hinkarna?

– Finländarna tycker om att köa för gratis hinkar så vi tänkte att vi testar. Det är inte fel med ett rött Kronby 50 och fabulous-ämbar.

Stämmer det då? Kronoby fyller 50 i år och är jättebra?

– Jo jag flyttade från Karleby för 14 år sedan och det är suveränt här. Nära till allt och ändå stämningsfullt, lugnt och trevligt, säger Byskata.

Men då det finns jobb, varför flyttar folk inte in?
– Vi har haft för få tomter och hyresbostäder i kommunen. För det finns för lite folk, säger Stenman.

Varifrån de nya invånarna ska komma är en annan sak. För hela regionen behöver mer folk, påpekar Stenman.

Tomtfestival på Fiskarholmen 2019.
Tomtfestivalen i Kronoby 2019. Tomtfestival på Fiskarholmen 2019. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,fiskarholmen

– Familjerna är inte lika stora längre, vi får inte tillräckligt med invandrare, vi måste få mer finskspråkiga. Så det finns många saker och man kan vända det till ett problem men också en stor möjlighet.

Men bor du i Kronoby?
– Nej jag är tf och flyttar inte under den tiden. Men annars så absolut. Jag har hittat en tomt, det finns en extra fin här. Och jag har hittat flera andra fina i kommunen också, säger Stenman.

Frågan som återstår är såklart vad hinkarna ska användas till.

– De är röda och granna. Men lingon blir det inte, vi är inga bärplockare. Kanske nya ämbar till bastun?

Men Kronoby 50 och fabulous, håller ni med?
– Jo så klart. Kronoby blir mer och mer fabulous. Vi ska inte ge upp. Det är mycket negativa skriverier men se dig omkring och se hur livskraftiga de olika delarna är, Kronoby, Nedervetil och Terjäv. Absolut, it´s fabulous, säger Stenfors.