Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa historiska hus inspirerar också unga: "Vi har redan kommit överens om att vi ska försöka öppna upp vårt eget hus nästa år"

Ett par står och ler i Lovisa gamla stad där de just köpt ett hus.
Anton och Nelli Weckman hoppas på att själva få öppna upp sitt hus då renoveringen är klar. Ett par står och ler i Lovisa gamla stad där de just köpt ett hus. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus,historia,Nelli Weckman

Lovisa historiska hus första dag bjöd på vackert väder och ett vimmel av nyfikna besökare från både när och fjärran.

Jag träffar Sofie Roschier på en lummig innergård där hon står och dricker saft med sina barn. Hon berättar att det är första gången hon deltar trots att hon länge varit intresserad av evenemanget.

En grön innergåd där folk sitter och äter pannkakor vid små svarta bord.
En trädgård där man serverar vofflor. En grön innergåd där folk sitter och äter pannkakor vid små svarta bord. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus,historia,Innergård,tuhannen tuskan kahvila

- Trots att vi har sommarstuga i närheten har det aldrig blivit av, så nu tänkte jag att i år måste jag nog komma, berättar Roschier.

Roschier säger också att hon tycker om tillställningen och tycker att det är fint att folk ställer upp och visar upp sina hem.

- Hela staden är härlig och här finns en massa att se, också då det inte är Lovisa historiska hus, säger hon.

Kvinna i solglasögon står och ler på en innergård.
Sofie Roschier tycker Lovisa är en härlig stad. Kvinna i solglasögon står och ler på en innergård. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus,historia,Sofie Roschier

“Överstens hus” lockar

Ida Arnold-Larsen har vuxit upp i Lovisa men bor nu på annat håll. Det är andra gången hon deltar i evenemanget och i år gör hon det tillsammans med sin mamma och sina barn.

- Jag tycker det är intressant att se hur folk renoverat eftersom man kan få egna idéer, säger hon.

Då jag frågar henne om det finns något som hon ser extra mycket fram emot i år så ropar mamman i bakgrunden “Överstens hus!” och Arnold-Larsen håller med.

- Det är ett stort hus nere vid stranden som jag alltid funderat på då det stått tomt så länge. Så nu ska det bli intressant att se då det är någon som renoverar det.

Kvinna ler vid ett gammalt rött trähus.
Ida Arnold-Larsen är uppvuxen i Lovisa men bor numera på annat håll. Kvinna ler vid ett gammalt rött trähus. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus,historia,Ida Arnold Larsén

En dröm går i uppfyllelse

Då jag gått omkring en stund fastnar min blick på ett hus som verkar heta “Vackerbacka”.

Jag går in på husets innergård och där träffar jag Göta Nordström. Då jag pratat med henne en stund visar det sig att det inte är en slump att hon valt att komma just hit.

- Jag har alltid drömt om att få se Vackerbacka!

Hon berättar att husets ägare varit hennes handarbetslärare i Valkom och att hon sedan dess drömt om att få se hennes hus också inifrån.

- Och nu blev det äntligen av, säger hon nöjt.

Äldre dam sitter och ler förväntansfullt på en lummig innergård.
En dröm har gått i uppfyllelse för Göta Nordström. Äldre dam sitter och ler förväntansfullt på en lummig innergård. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus,historia,Göta Nordström

Inspiration inför renovering

Anton och Nellie Weckman är också ute och ser på de historiska husen i solskenet. De har redan tittat in i några hus men ska ännu se många fler.

- Vi har just köpt ett hus här i gamlastan i Lovisa så vi är nog mest här för att få inspiration och idéer, berättar Nellie glatt.

De berättar också att de snart ska börja renovera och att de hoppas att det mesta skulle vara klart om ett år.

- Vi har redan kommit överens om att vi ska försöka öppna upp vårt eget hus nästa år om vi bara får vara med, säger Anton.

- Ifall huset är färdigt då. Annars hoppas vi på att få delta om två år, fyller Nellie i.