Hoppa till huvudinnehåll

Norska forskare tror sig ha hittat bevis för två explosioner i Archangelsk

Två personer står och meckar med en Burevestnik.
Det ryska försvarsministeriets bild på kryssningsroboten Burevestnik. Explosionen i Archangelsk misstänks ha att göra med utvecklingen av robotens kärnkraftsmotor. Två personer står och meckar med en Burevestnik. Bild: Reuters-TV Ryssland,Archangelsk,Burevestnik,Raket

Enligt forskare vid det norska institutet Norsar inträffade sannolikt inte en, utan två explosioner i ryska Archangelsk den 8 augusti, rapporterar bland annat USA-finansierade Radio Free Europa/Radio Liberty (RFE/RL).

Norska Norsar uppger i en intervju för RFE/RL att deras seismografiska mätningar visar att en explosion nära markytan skedde kring nio på morgonen (lokal tid i Archangelsk).

Ungefär två timmar senare registrerade en av deras sensorer ett infraljud, alltså ett ljud med så låg frekvens att människan inte uppfattar det. Enligt forskarna härstammade det här ljudet sannolikt från en explosion i luften, något över marken.

– Ja, utgående från våra upptäckter verkar det som om två explosioner inträffade, säger Norsars chef Anne Lycke till RFE/RL.

Norsar bedömer att det sannolikt var en robot med radioaktivt bränsle som exploderade i luften.

Regionen Archangelsks guvernör Igor Orlov har enligt nyhetsbyrån Reuters avfärdat rapporterna om en andra explosion som desinformation.

Mycket höjt i dunkel

Åtminstone fem människor dog och sex skadades i olyckan i Archangelsk på grund av strålning.

Olyckan inträffade på en rysk militärbas och explosionen var en följd av ett misslyckat test med isotopdrivet raketbränsle.

Ryssland har gett ut få detaljer om händelsen.

När den ryska presidenten Vladimir Putin var på besök i Finland i onsdags sade han att olyckan inträffade i samband med förberedelser av ett nytt vapensystem.

På fredagen bekräftade ryska myndigheter att den radioaktiva isotopen cesium-137 har hittats i en av läkarna som vårdade strålningsskadade människor i Archangelsk. Myndigheterna hävdar ändå att det beror på något han har ätit.

Läs också