Hoppa till huvudinnehåll

Oenigt G7 toppmöte överskuggas av nya hot från USA - EU lovar att svara med samma mynt om Trump inför nya tullar

Donald Tusk talar på G7-mötet i Frankrike.
Europarådets ordförande Donald Tusk varnade Trump för att införa nya strafftullar mot EU. Donald Tusk talar på G7-mötet i Frankrike. Bild: AFP / Lehtikuva G7,Donald Tusk,Frankrike,Biarritz

Brinnande regnskogar i Amazonas, risken för en världsomspännande recession samt nya amerikanska handelshot mot både Kina och EU överskuggar G7 toppmötet i Biarritz i sydvästra Frankrike under veckoslutet. EU hotar att vedergälla om president Donald Trump inför nya strafftullar för franskt vin.

De rika G7 ländernas toppmöte är ovanligt konfliktfyllt denna gång, till stor del på grund av den ekonomiska oro som president Donald Trump har underblåst, med sina handelskrig och aggressiva uttalanden mot allierade som Frankrike, Tyskland och Danmark.

Det sista vi behöver är en konfrontation med vår bästa allierade, USA. Men vi måste vara redo och vi är redo― Donald Tusk

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som var en av de första som anlände till Biarritz, uttryckte genast sin oro över Trumps nya hotelser mot EU.

Trump sade inför sin avfärd i Washington att han kommer att belägga franska viner med strafftullar om Frankrike börjar beskatta amerikanska teknologijättar som Google, Facebook och Apple.

- Det där är fina amerikanska företag. Och jag vill inte att Frankrike börjar beskatta våra företag. Om de gör det så kommer vi att beskatta deras viner, eller något annat. Vi kommer att beskatta deras viner, på ett sätt som de aldrig har sett förut, hotade Trump.

Tusk var inte glad när han hörde det och riktade ett varningens ord till Trump då han anlände till Frankrike.

- Jag kommer beslutsamt att försvara franskt vin. Vi kommer att svara med samma mynt om USA inför tariffer, varnade Tusk.

- Det sista vi behöver är en konfrontation med vår bästa allierade, USA. Det här är inte vårt initiativ, denna handels- och tariffkamp, men vi måste vara redo och vi är redo, försäkrade EU-ledaren.

Frankrike har lovat att ta upp frågan under toppmötet och det kommer sannolikt att slå gnistor om samtalen då stats- och regeringscheferna möts på lördag kväll.

Mötet skall på värden Emmanuel Macrons begäran, diskutera ekonomisk ojämlikhet i världen, men det är troligt att pågående handelskrig stjäl uppmärksamheten.

Ett annat stort samtalsämne blir handelskriget mellan Kina och USA som trappades upp ytterligare den här veckan, när både Kina och USA beslöt om nya strafftullar utöver dem som redan har införts.

Även det plötsligt uppblossade handelskriget mellan grannländerna Sydkorea och Japan kommer att diskuteras, eftersom Japan deltar i mötet.

Boris Johnson anländer till Biarritz och pekar med fingret.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gör entré på G7-toppmötet som regeringschef. Boris Johnson anländer till Biarritz och pekar med fingret. Boris Johnson,Biarritz,G7

Brexit på tapeten

Även Storbritanniens utträde ur EU kommer att diskuteras eftersom den nya premiärministern Boris Johnson gör sin entré på toppmötet.

Johnson sade vid sin ankomst att Donald Tusk kommer att bli känd som mr. No Deal, om han inte böjer sig för Johnsons krav om att brexit-avtalet omförhandlas, något som både Tusk och andra EU-ledare vid toppmötet har vägrat göra.

Tusk försäkrade än en gång att avtalet inte ändras men Johnson ville inte höra på det örat.

- Jag skulle säga till mina vänner i EU att om de inte vill ha ett brexit utan avtal, så måste vi göra oss av med EU:s så kallade backstop (det vill säga garantierna om en öppen gräns mellan Irland och Nordirland).

- Om Donald Tusk inte vill bli känd som mr. No Deal så hoppas jag att han håller detta i minnet, sade Johnson.

Amazonas bränder oroar

Toppmötet överskuggas också av skogsbränderna i Amazonas, som särskilt oroar Europeiska ledare i Biarritz.

G7-länderna är oeniga även i den här frågan men toppmötesdeltagarna väntas ändå trycka på Brasiliens president Jair Bolsonaro för att han skall vidta skyndsamma åtgärder för att få slut på bränderna, som han själv anses bära ett ansvar för.

Bolsonaro har försökt försvara sig mot omvärldens kritik men han beslöt i alla fall i går att beordra armén att delta i släckningsarbeten.

- Amazonas brinner och det berör varenda en, säger värden Frankrikes president Emmanuel Macron.

Tusentals människor deltog på lördagen i en demonstration söder om Biarritz där man framför allt krävde åtgärder mot bränderna och klimatförändringen.

Demonstration mot G7-länderna i Frankriket. På bilden syns ett stor plakat där det står "Stop climate crime" och ett folkhav med flaggor.
Tusentals demonstrerade inför G7-ländernas toppmöte i Frankrike med banderoller där man krävde åtgärder för att förhindra klimatkrisen. Demonstration mot G7-länderna i Frankriket. På bilden syns ett stor plakat där det står "Stop climate crime" och ett folkhav med flaggor. Bild: AFP / Lehtikuva G7,Frankrike,demonstrationer,Hendaye

Macron har stått i spetsen för internationella ansträngningar för att förmå Bolsonaro att vidta åtgärder. Macron har bland annat antytt att det är möjligt att man inför sanktioner eller stoppar ett nytt handelsavtal mellan EU och de latinamerikanska Mercosur-länderna om inget görs för att stoppa bränderna.

Frankrike och Tyskland har också talat om behovet att finansiera åtgärder som förhindrar skogsavverkningen i Amazonas.

- Vi försöker mobilisera alla att öka finansieringen för återplantering av skog så snabbt som möjligt, säger Macron.

Bolsonaro står ändå på sig.

- Det förekommer skogsbränder i hela världen och detta kan inte användas som en ursäkt för internationella sanktioner, sade Bolsonaro som väntar sig att en del länder (läs USA) kommer att stöda honom under toppmötet som pågår till måndag.

G7-länderna är en informell grupp som består av sju av världens största industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Ryssland som tidigare deltog i den så kallade G8-gruppen, uteslöts efter annekteringen av Krim.

Källor: AFP, Reuters