Hoppa till huvudinnehåll

STT: Pensionsförsäkringsbolag vill placera i de planerade snabbtågen till Åbo och Tammerfors

Lähinia Pasilan aseman ja Triplan edustalla.
Bättre tågförbindelser börjar intressera placerare. Lähinia Pasilan aseman ja Triplan edustalla. Bild: Karoliina Simoinen / Yle Böle, Helsingfors stad,Böle järnvägsstation,Tripla,byggplats,VR,Huvudstadsregionens närtrafik,tåg,Yit oyj

Enligt nyhetsbyrån STT:s uppgifter är två stora pensionsförsäkringsbolag intresserade av att placera i de stora banprojekten som regeringen har i planerna.

Bolagen hoppas bland annat att entimmeståget till Åbo och en snabbförbindelse till Tammerfors ska ge en säker avkastning på lång sikt.

Pensionsförsäkringsbolagen söker hela tiden nya mål att placera i eftersom pensionerna måste betalas ut varje månad. Men de lukrativa alternativen är få - i synnerhet i tider med nollränta och osäkerhet på aktiemarknaden.

Pensionsbolaget Keva, som sköter den offentliga sektorns pensioner, tror att snabbtågen ger avkastning både från passagerartrafiken och högre markvärde på de orter som gagnas av de förbättrade förbindelserna.

KEVA:n pääkonttori
KEVA:n pääkonttori Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Också Ilmarinen har visat intresse för att investera i tre banprojekt, entimmeståget till Åbo, banan som går från Helsingfors via flygplatsen till Tammerfors och banan österut vars rutt ännu är oklar.

Kevas placeringschef Ari Huotari säger till STT att bolaget har informerat regeringen om sitt intresse för banprojekten.

– Vi har varit i kontakt med ministerier och andra aktörer och presenterat olika tankar om hur projekten kunde förverkligas, säger Huotari för STT.

Alla är ändå inte intresserade av placeringar i de nya banprojekten. Pensionsförsäkringsbolaget Varma söker nya placeringsobjekt inom infrastruktur men kan inte tänka sig att vara med i projekt där staten är majoritetsägare.

Pensionsförsäkringsbolagen förvaltar våra pensionspengar

Pensionsförsäkringsbolagens roll är att betala ut pensioner och att förvalta pensionspengarna. Det betyder att de sitter på tiotals miljarder var, och de här pengarna placeras för att få avkastning. Det gör pensionsförsäkringsbolagen till de största placerarna i landet, och de är så kallade institutionella placerare.

Keva som förvaltar offentliga sektorns pensionspengar har en placeringsportfölj som var värd drygt 50 miljarder. Det är fem miljarder mindre än Finlands statsbudget år 2019. Under de senaste tio åren har realavkastningen varit 6,1 procent. Det är omkring 1,2 miljoner finländare vars pensionspengar som Keva ansvarar för.

Ilmarinen som också är intresserat av att placera i rälsprojekten förvaltar en placeringsportfölj på 46 miljarder euro. Ilmarinen ansvarar för omkring 1,2 miljoner finländares pensionspengar.

Läs också