Hoppa till huvudinnehåll

Vacker natur och trevlig talkoanda gör Västanfjärd till Årets by i Egentliga Finland

Elever från Västanfjärds skola uppträder på nya utescenen i Västanfjärd.
Estraden som byggts med talkokraft. Elever från Västanfjärds skola uppträder på nya utescenen i Västanfjärd. Bild: Yle/Andy Ödman Västanfjärd,kalkholmen

"Allting är lite bättre i Västanfjärd" står det på Västanfjärdsbornas t-skjortor. Upp till bevis: efter att ha kommit tvåa i fjol, har nu Västanfjärd på Kimitoön fått utmärkelsen Årets by i Egentliga Finland. Max Andersson, ordförande för Västanfjärds byaråd, är nöjd.

- Det kändes bra, även om vi kanske anade att vi skulle vinna i år efter att ha kommit tvåa förra året. Det var sex stycken andra sökande, men vi i Västanfjärd är bäst så att det är inte så lätt att slå oss, säger Andersson.

Västanfjärd har ett invånarantal på 700 fastboende, och är egentligen flera mindre byar som alla deltar i evenemanget.

Enligt Andersson utmärker sig Västanfjärd på många olika fronter.

- Vi har en bra talkoanda och mycket kulturverksamhet. Dessutom har vi fin natur och bra med lugn och ro. Vi har ingen Alko och ingen bank, men allt annat man behöver så har vi.

Max Andersson iklädd en blå t-skjorta där det står "Allting är lite bättre i Västanfjärd".
Max Andersson uppskattar byns kulturverksamhet. Max Andersson iklädd en blå t-skjorta där det står "Allting är lite bättre i Västanfjärd". Bild: Andrea Wiklund/Yle Västanfjärd,årets by

I Västanfjärd har man lyckats genomföra många projekt med talkokraft, bland annat har man ordnat de finlandssvenska mästerskapen i boule. Där deltog över 200 personer.

- Att få en sådan stor tillställning till stånd enbart med talkokraft är inte något alla byar skulle lyckas med. Det är människorna som gör byn.

Man har också bland annat restaurerat ruinerna på Kalkholmen och byggt en estrad.

- En av utmaningarna är att få folk att faktiskt göra något, det är lätt att prata men att faktiskt göra något är svårare. Då behövs de personerna som är aktiva och får med andra. Vi har ett aktivt föreningsliv som aktiverar folk.

Vilka är de tre bästa sakerna med Västanfjärd?

- Naturen, vår kulturverksamhet och sammanhållningen.

Närliggande byn Dalsbruk har tidigare fått utmärkelsen Årets by. Att flera av byarna på ön vinner priser tror Andersson beror på att det finns flera aktiva människor på ön.

- Om ingen ens orkar ansöka om att bli Årets by så blir det inte till något. Det finns en viss sammanhållning här som saknas i stora städer.

"Solen skiner alltid i Västanfjärd"

Runa Heino har bott länge i Västanfjärd och stortrivs.

- Västanfjärds byaråd har jobbat hårt i många år, vi har verkligen fin anda i byn. Men gärna får det komma med mera folk så att det inte alltid är samma personer, säger Heino.

Runa Heino står och ser in i kameran, iklädd blått förkläde.
Runa Heino tycker det är bra att Västanfjärd får uppmärksamhet. Runa Heino står och ser in i kameran, iklädd blått förkläde. Bild: Andrea Wiklund/Yle Västanfjärd,runa heino

En välförtjänt utmärkelse, tycker också de andra Västanfjärdsborna Yle Åboland talar med.

- Det är otroligt bra att vi kommer fram på det här viset, säger Henrik Jensén.

- Solen skiner alltid i Västanfjärd och alla hälsar alltid på varandra. Gemenskapen är det som gör det bra att bo här. Man kan alltid räkna med att folk ställer upp om det är talko och det är inte bara de som bor här året om utan sommarboende hjälper också till, fortsätter Jensén.

Vilka är de tre bästa sakerna med Västanfjärd?

- Solen, naturen och sjön.

Tre män med röda skärmmössor står vid en korvgrill.
Henrik Jensén, Ralf Storberg och Vidar Ginlund uppskattar naturen i skärgården. Tre män med röda skärmmössor står vid en korvgrill. Bild: Andrea Wiklund/Yle Västanfjärd,Vidar Ginlund

Ralf Storberg håller med om att naturen och skärgården är fin.

- Och människorna här är definitivt på listan av topp tre. Vi är som vi är, säger Storberg.

Vidar Ginlund, är inte själv Västanfjärdsbo utan Kimitobo, men han har märkt av hur trevlig andan är i Västanfjärd.

- Talkoandan och gemenskapen är helt annan här än där jag bor, säger Ginlund.