Hoppa till huvudinnehåll

Centralkriminalpolisen: Poliserna hotades och besköts direkt när de kom fram till platsen

Poliserna som skadades i samband med en skottlossning i Borgå åkte ut på ett vanligt uppdrag. Men när de kom till platsen hotades och besköts de direkt. I nuläget misstänks två män för mordförsök. Det meddelar förundersökningsledaren Kimmo Huhta-aho från Centralkriminalpolisen under en presskonferens.

Det här vet vi nu

  • Två poliser skadades i samband med skottlossningen som ägde rum vid midnatt. Larmet till nödcentralen kom kl. 0.22
  • När polisen kom till platsen hotades de med vapen direkt.
  • Polisen misstänker att det finns flera gärningsmän. Ingen är ännu gripen. Enligt polisen rör det sig om två män.
  • Skottlossningen skedde på Verkstadsmekanikervägen på industriområdet Ölsten väster om Borgå centrum.
  • Centralkriminalpolisen beskriver de misstänkta som farliga och beväpnade, men polisen känner inte till några konkreta hot.
  • Polisen har inte gett några signalement på de misstänkta.
  • Fallet utreds som mordförsök.

Larmet till nödcentralen kom klockan 00.22 natten mellan lördag och söndag. Poliserna åkte ut till ett industriområde i Borgå.

- Patrullen har åkt till platsen och där har situationen eskalerat fort, säger förundersökningsledaren Kimmo Huhta-aho från Centralkriminalpolisen.

Verkstadsmekanikervägen placerad på en karta i Borgå.
Verkstadsmekanikervägen placerad på en karta i Borgå. Karta,Borgå

Polisen konstaterar att det verkar som om gärningsmännen ville skada en myndighetsperson.

Enligt Centralkriminalpolisen hotades och besköts polisen direkt när de kom till platsen. Poliserna uppmanades också lämna ifrån sig sina vapen. Om polisen gjorde det går förundersökningsledaren inte in på.

Fortfarande på fri fot

De misstänkta är fortfarande på fri fot. Polisen letar efter dem aktivt, men konstaterar att de kan befinna sig utomlands eftersom det gått så pass många timmar sedan händelsen.

Vem som ringde nödcentralen avslöjar polisen inte, men de konstaterar att polisen är intresserad av personen.

Kan ha flytt landet

I nuläget går polisen inte ut med detaljer om förundersökningen eller med några signalement på de misstänkta gärningsmännen.

- Det finns detaljer som bara polisen och gärningsmännen ska känna till. Den utredningstekniska biten måste komma så pass långt att bevis kan säkras och vi måste ha en tillräckligt bra bild av de misstänkta för att vi ska kunna berätta mera, säger Kimmo Huhta-aho från Centralkriminalpolisen.

Han konstaterar att han hoppas på att han inom de närmaste timmarna kan återkomma.

Polisen har också förhört de skadade poliserna och de stora dragen kring vad som har hänt börjar klarna, enligt Huhta-aho.

Skyddsutrustningen kan ha räddat poliserna

Poliserna är skadade, men inte i akut fara. Polischef Kari Rantala säger att båda poliserna har varit på sjukhus och en av dem är fortfarande intagen på sjukhus.

Polisen har också förhört de skadade poliserna och de stora dragen kring vad som har hänt börjar klarna, enligt Huhta-aho.

Enligt Seppo Kolehmainen kan skyddsutrustningen ha räddat polisernas liv, eller åtminstone lindrat skadorna.

Var du på plats? Har du tagit en nyhetsbild eller ett videoklipp? Skicka gärna tips eller bilder till oss på nyheter@yle.fi.

Läs också