Hoppa till huvudinnehåll

Silja Andersson nervös i ”jättespännande” Sverigekamp: Ser upp till storasyster Saga – men vill gå sin egen väg

Silja Andersson efter sin stavinsats.
Silja Andersson har förbättrat sitt personbästa med 30 centimeter i år. Silja Andersson efter sin stavinsats. Bild: Yle/Sebastian Backman Sverigekampen

Silja Andersson debuterade i Sverigekampen då Finlands flickor tog en överlägsen seger i landskampen. Fjärilar i magen? Javisst. ”Men det var roligt ändå!”

– Är du nöjd?

Stavflickorna har samlats precis utanför banan på Stockholms stadion då den svenska vinnaren Rebecka Krüeger riktar en fråga till
Silja Andersson, som slutade fyra på 370 – ungefär tio centimeter från personbästa.

– Inte riktigt, blir svaret.

Jag försökte äta på morgonen och magen kändes lite ... nervös var jag!― Silja Andersson

Silja Andersson – som är tre år yngre än storasyster Saga – erkänner att hon var nervös innan debuten i landskampen.

– Jag försökte äta på morgonen och magen kändes lite ... nervös var jag! Det var jättespännande, men roligt när jag kom in i tävlingen, säger 15-åringen.

Från stor rekordförbättring till teknikproblem

Säsongen har ändå som helhet varit riktigt lyckad för Esbo IF-hopparen. Andersson hade ett personbästa på 352 centimeter i fjol och klarade hela 383 under hallsäsongen.

Öppna Instagram-inlägget

Utomhus har hon kommit upp på 380, i Somero i juni. Men helt nöjd är Andersson inte. Precis som Saga har hon haft teknikproblem under sommaren.

– Avstånden har inte passat som de borde. Det har varit irriterande, men hoppen lyckas nog i något skede.

Vill gå sin egen väg

Då det går motigt är det skönt att ha storasyster som bollplank:

– Det är jättebra att ha en syster som vet hur det känns. Vi kan tala om allting, också större tävlingar. Det underlättar.

Saga Andersson var en stor juniorstjärna och slog igenom med buller och bång för ett par år sedan. Det kan vara orättvist att jämföra de båda systrarna.

För Silja Andersson spelar det oavsett inte så stor roll var ribban ligger i dagsläget. Det är framtiden som räknas.

– Jag går min egen väg. Det är viktigast att vara bra när man är vuxen, säger Andersson, som tog guld i junior-FM i vintras och fick chansen att tävla i europeiska ungdoms-OS (EYOF) i Baku i somras.

Silja Andersson tillsammans med Essi Melender på Sverigekampen.
Silja Andersson och Essi Melender gjorde båda debut i landskampen. Silja Andersson tillsammans med Essi Melender på Sverigekampen. Bild: Yle/Sebastian Backman Sverigekampen

Flickorna rymde tidigt

Sverigekampen blev en kul historia för de finländska flickorna, som tidigt rymde och aldrig såg sig om. Segersiffrorna skrevs till slut 109,5–91,5. För pojkarnas del blev det stryk med 85-116.

– Jag är jättestolt över flickorna! säger Andersson.

Stavkollegan Essi Melender, som slutade tvåa på 380, håller med.

– Det var härligt att hoppa här, en fin upplevelse. Vi har ett bra gäng och fin sammanhållning. Jag har träffat många underbara personer och fått nya vänner.