Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren är inte kort! Det blir högsommarvärme i stora delar av landet

Barn och vuxna umgås på stranden vid Bodom träsk i Esbo.
Vid Bodom träsk i Esbo har folk njutit av söndagens vackra väder. Barn och vuxna umgås på stranden vid Bodom träsk i Esbo. Bild: Lehtikuva Bodom träsk,Esbo,Strand,sommar,Sensommar

Veckan börjar med värme och solsken. På vissa håll når temperaturen 25 grader. Det somriga vädret håller i sig åtminstone till början av september.

På måndag är det varmast i södra Finland, här får invånarna sannolikt njuta av 24-25 grader. Det är soligt i nästan hela landet, bara i norr kan regnskurar förekomma.

På tisdag sprider sig värmen norrut så att också österbottningarna får smaka på högsommarvärmen.

- På onsdag når högsommarvärmen också norra Österbotten och ännu på torsdag är det kring 25 grader i södra Finland, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Ledin är minst lika levande nu som då.
Sommaren är kort, det mesta regnar bort? Nejdu Tomas, den här sommaren stämmer det inte! Ledin är minst lika levande nu som då. Bild: Yle/Patric Westerlund livs levande ledin,Ekenäs

Under veckan kan det regna en aning i Lappland men utöver det är det uppehållsväder.

- Luften är ändå fuktig, så som den brukar vara på sensommaren. Det här gör att det kan vara dimmigt eller disigt på nätterna och morgnarna. Det är också möjligt att dimman inte lättar under dagen, säger Huutonen.

Lappland får vänta på höstfärgerna

Nätterna i Lappland är ovanligt varma, temperaturen håller sig över tio grader.

Eftersom vi inte har någon nattfrost i sikte får Lappland alltså ännu vänta ett tag på att trädens blad blir gula och röda.

- Framemot nästa veckoslut närmar sig någon typ av lågtryck västerifrån. Det kan föra med sig lite svalare luft och regn, säger Huutonen.

Enligt Huutonen fortsätter ändå det varma vädret med temperaturer kring 20 grader åtminstone den första veckan i september.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Ensi viikolla luvassa hellelukemia – Ruskasta ei ole vielä tietoakaan Lapissa skriven av Jaana Hevonoja.