Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Antti Rinne om händelserna i Borgå: Oförlåtligt - vittnar om en förändring i samhället

Statsminister Antti Rinne med en allvarlig min på Villa Bjälbo.
Statsminister Antti Rinne deltog för första gången i programmet "Statsministerns frågetimme" i dag. Statsminister Antti Rinne med en allvarlig min på Villa Bjälbo. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Statsminister Antti Rinne valde att kommentera nattens skottlossning i Borgå och en händelse i Jyväskylä där en polis sköts i ansiktet, när Rinne för första gången deltog i programmet Statsministerns frågetimme.

Under helgen har tre poliser skadats i samband med två olika skottlossningar, en i Jyväskylä och en i Borgå. Antti Rinne beskriver händelserna som ytterst allvarliga och oförlåtliga.

- Det är mycket allvarligt och oförlåtligt att personer som ansvarar för medborgarnas säkerhet och den allmänna ordningen blir attackerade på ett vansinnigt sätt.

- Det tyder på en allvarlig förändring i samhället när man attackerar polisen på det här sättet.

Skyddsutrustningen kan ha räddat poliserna

Enligt Rinne har poliserna åkt ut på ett vanligt uppdrag och under det uppdraget blivit beskjutna.

Rinne konstaterar att poliserna är allvarligt skadade.

- Som tur har polisen handlat som de ska och de har haft en tillräcklig skyddsutrustning. Det har delvis förhindrat skador. Det kan hända att utrustningen till och med räddat deras liv.

Statsministern avböjer från att kommentera Borgå-fallet ytterligare med hänvisning till förundersökningslagen.

Yle sänder Centralkriminalpolisens presskonferens live med start kl. 17.00.

Här kan du lyssna på frågetimmen där statsministern traditionsenligt svarar på journalisters frågor. Den här gången ställs frågorna av Teija Sutinen från Helsingin Sanomat, Kreeta Karvala från Iltalehti och Yles politiska reporter Ari Hakahuhta. Radioprogrammet, som sänds från Villa Bjälbo i Helsingfors, leds av Petri Keijonen.