Hoppa till huvudinnehåll

Axios: Trump föreslog att orkaner skulle bombas med kärnvapen - "Sir, vi ska utreda det"

Orkanen Florence 10.9.2018
Orkanen Florence slog till mot USA i fjol höstas Orkanen Florence 10.9.2018 Bild: PA-EFE/RICKY ARNOLD Orkan,satellitbild,USA,Atlanten,Orkanen Florence 2018

Den politiska nyhetssajten Axios uppger att Trump flera gånger har föreslagit för sina medarbetare att man skulle upplösa orkaner med kärnvapen ute på havet, innan de når USA.

- Jag förstår, jag förstår, varför kan vi inte använda kärnvapen (nuke them), konstaterade Trump under ett möte i Vita huset, enligt ett ögonvittne.

- Orkaner bildas utanför Afrikas kust. Vi kan släppa en bomb i orkanens öga då den rör sig över Atlanten, det stör den. Varför kan vi inte göra så, undrade presidenten inför sina medarbetare

- Sir, vi ska utreda det, löd svaret enligt Axios

Axios bygger sin nyhet på ögonvittnesskildringar och källor som har informerats om officiella dokument där Trumps frågor och kommentarer ingick.

Trump undrade också hur många orkaner USA klarar av och han föreslog att något måste göras innan de når land. Trumps medarbetare var slagna av häpnad, säger ögonvittnet till Axios.

- Man kunde höra en mygga prutta, folk var förbluffade. Efter mötet tänkte vi vad f-n, vad gör vi med det här.

Bokfördes officiellt

Trump lär också ha tagit upp frågan i ett annat samtal med en högt uppsatt medarbetare i Vita huset.

Samtalet där Trump undrar om man kan bomba orkaner, bokfördes i ett dokument för det Nationella säkerhetsrådet år 2017. I dokumentet används inte ordet "kärnvapen."

- Samtalet skrevs inte in i dokumentet för att någon var så förskräckt över idén, utan de bara bokförde presidentens kommentarer, säger Axios anonyma källa.

Macron & company på G7.
Trum är som bäst i Biarritz i Frankrike där han deltar i G7 ländernas toppmöte Macron & company på G7. Bild: AFP / Lehtikuva G7

Trump talade om att använda kärnvapen, särskilt under sitt första år som president, ända fram till i fjol då John Bolton blev nationell säkerhetsrådgivare.

Idén fick aldrig luft under vingarna och presidentens förslag genomgick inte någon formell beslutsprocess.

Vita huset vill inte kommentera Axios artikel.

- Vi kommenterar inte privata diskussioner som presidenten kan ha haft eller inte haft med sina nationella säkerhetsrådgivare, säger Vita huset i sitt uttalande.

Gammal, urusel ide

En högt uppsatt tjänsteman som informerades om förslaget, försvarar Trump och säger att det inte är så alarmerande.

- Hans mål att förhindra katastrofala orkaner är inte dålig. Det krävs starka personer som reagerar på rätt sätt när saker och ting som detta kommer upp. Hos mig började alarmklockorna inte ringa, men någon kommer att utnyttja detta i historier om att "presidenten är galen."

Axios noterar att det här inte är Trumps egen idé utan den dök upp redan under president Eisenhowers ämbetsperiod på 1950-talet.

Vetenskapsmän vet att kärnvapen inte fungerar mot orkaner, men idén dyker ändå upp gång på gång, enligt Axios.

Amerikanska myndigheter som observerar orkaner har till och med gett ut ett informationsblad till allmänheten med rubriken "Myter om tropiska cykloner".

I den sägs det bland annat att det är oklart om kärnvapen skulle ha någon effekt och man understryker att det radioaktiva fallet skulle spridas snabbt, drabba landområden och skapa förödande miljöproblem.

- Detta är ingen god idé, slår skribenterna fast.

Källa:Axios