Hoppa till huvudinnehåll

Fritt fram att simma vid Vasas badstränder – i Närpes fortsätter badförbudet

Smulterö.
Badförbudet vid Vasa badstränder har upphävts. Smulterö. Bild: Yle/Sarah Karjalainen Brändö, Vasa,Smulterö

Alla badstränder i Vasa kan igen användas meddelar Vasa stad. I de noro- och adenovirusprover som togs för en vecka sedan var virusförekomsterna i badvattnet obetydliga.

Prover har tagits av badvattnet vid badstränderna på Sandö, Smulterö och Top Camping –campingområdet, där man följt med eventuella effekter från det avloppsvattenläckage som konstaterades i Metviken i juli.

Vidare har virusprover tagits av vattnen vid Strömsö, Abborrön, Toby å och Påttska reningsverket.

I badvattnet vid de undersökta badstränderna konstaterades obetydliga halter av noro- och adenovirus.

- Enligt Institutet för hälsa och välfärd samt kommunens hälsoskyddsmyndighet är hälsorisken för den som badar i vattnet liten med dessa halter, säger Vasa stads hälsoingenjör Maarit Kantola i ett pressmeddelande.

På Sandö, Smulterö och campingområdet Top Camping har därför skyltarna med ”badning rekommenderas inte” tagits bort. Alla badstränder i Vasa kan nu användas.

Söderut ser badsäsongen ut att bli kort

Värdena för avförningsbakterier är däremot fortsättningsvis för höga vid Vägvik badstrand i Petalax och Norrnäs i Närpes.

Värdena har sjunkit men badförbudet fortsätter. Vid Vägvik badstrand har badförbudet varit i kraft sedan 25 juli och vid Norrnäs drygt två veckor.

- Invånarna har ändå inte, enligt informationen som vi har fått, verkat vara upprörda över badförbudet, säger Tommy Stenlund.

Nya prover tas på tisdag (27.8) och resultaten kommer senare i veckan. Badsäsongen tar dock officiellt slut 31 augusti.

Det är ännu inte bestämt om man fortsätter ta prover under hösten eller om man tar nya prover först på våren.