Hoppa till huvudinnehåll

G7 länderna försöker enas om konkreta åtgärder i Amazonas - Toppmötet oroas av nedgången på världens börser

Gruppbild på G7 mötet
G7 gruppens ledare som avslutar sitt toppmöte i Biarritz på måndag, har utlovat konkreta åtgärder för att få bukt med bränder och skogsskövling i Amazonas. Gruppbild på G7 mötet Bild: AFP / Lehtikuva G7

G7 ländernas toppmöte avslutas i dag i franska Biarritz med värden Emmanuel Macrons och president Donald Trumps gemensamma presskonferens. Toppmötet väntas inte ge någon slutdeklaration men stats- och regeringscheferna har utlovat konkreta åtgärder för att få bukt med de omfattande skogsbränderna i Amazonas.

Macron har sagt att han betraktar bränderna i Amazonas som ett globalt nödläge och han satte upp frågan högst på dagordningen för att finna både korta och långsiktiga lösningar för att bevara de tropiska regnskogarna i Amazonas.

G7 ledarna har framför allt diskuterat pågående handelstvister och mötet har avslöjat en djup oenighet om bland annat handelskriget mellan USA och Kina, som bägge länder trappade upp i fredags då de utlyste nya strafftullar mot varandra.

Det befaras leda till kraftiga kursnedgångar på börser över hela välden på måndag morgon. I Hongkong dök aktiekurserna på fem minuter med över 3,2 procent då börsen öppnade på måndag morgon.

Det japanska Nikkei-indexet föll med 2,6 procent medan den kinesiska valutans värde gentemot dollarn sjönk ytterligare till 7,15, vilket är den lägsta nivån på elva år.

De pågående politiska oroligheterna i Hongkong var visserligen en bidragande orsak till kursfallet i Asien, men handelskriget spelade antagligen den största rollen vilket kan återspeglas på andra håll i världen under måndagens lopp.

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Frankrikes president Emmanuel Macron har försökt medla mellan USA och Iran och nå enighet om konkreta åtgärder i Amazonas. Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: AFP / Lehtikuva G7

Trump har hela tiden hävdat att stämningen i Biarritz är fin, att han inte har haft problem med de övriga ledarna och att han inte har hört någon kritik om handelskriget, som befaras öka risken för en världsomspännande recession.

Det var ändå exakt det som bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Europarådets ordförande Donald Tusk varnade Trump för under toppmötet.

I USA väckte det stor uppmärksamhet då Trump verkade uttrycka viss ånger för handelskriget i flera svar till journalister.

- Ja, jag kan komma på andra tankar om allt, sade Trump minst tre gånger, då journalister undrade om han alls ångrar sitt handelskrig.

Vita huset skyndade genast till undsättning med att hävda att Trump hade missförstått frågorna och att han tvärtom ångrar sig att han inte har höjt strafftullarna mot Kina ännu mer.

Irans utrikesminister Javad Zarif.
Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif träffade överraskande G7 toppmötets värd, Frankrikes president Emmanuel Macron i Biarriz. Irans utrikesminister Javad Zarif. Bild: AOL/ Zarif/ Twitter Mohammad Javad Zarif

Irans utrikesminister överraskade

Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif tog alla på sängen då han på söndag kväll överraskande dök upp i Biarritz. Trump införde nyligen sanktioner mot Zarif, men han kom till Biarritz på värden Macrons inbjudan.

Många, särskilt i USA, såg Macrons överraskande initiativ som ett förtäckt sett att visa hur isolerad och ensam Trump är i fråga om Iran

Macron säger själv att han vill minska spänningen och risken för krig i Persiska viken samt bevara det internationella kärnavtalet från år 2015, som USA drog sig ur i fjol.

Iran har hotat att återuppta delar av sitt bannlysta kärnprogram och nu försöker de övriga parterna i avtalet med Macron i spetsen, förmå Iran att tänka sig för innan det tar steget fullt ut.

Det förblev i alla fall oklart om man nådde konkreta resultat i de tre timmar långa förhandlingarna.

- Samtalen var intressanta och positiva och de kommer att fortsätta, säger den franska presidentens kansli.

Macron försökte under toppmötet övertala Trump att delvis häva de sanktioner mot Iran som USA på eget bevåg har infört, men det lyckades inte.

Trump sade klart ut att han och USA går sin egen väg medan de övriga G7 länderna gärna får fortsätta sina samtal med Iran, om de så vill.


Källor: Reuters, AFP