Hoppa till huvudinnehåll

Indonesiens president vill flytta huvudstaden till Borneo: "Jakarta är nedsmutsat och överbefolkat och sjunker ner i havet"

Indonesiens huvudstad Jakarta
Indonesiens huvudstad Jakarta sjunker Indonesiens huvudstad Jakarta Bild: Alamy/All Over Press Indonesien,Jakarta

Indonesiens president Joko Widodo vill att landets huvudstad flyttas från Jakarta till Östra Kalimantan på Borneo.

Jakarta är en överbefolkad och nedsmutsad stad som dessutom håller på att sjunka, sade president Joko Widodo i dag.

Både jordbävningar och översvämningar är vanliga i Jakarta. Den snabbt sjunkande staden sägs delvis vara kopplad till ett okontrollerat bruk av grundvattnet. Både grundvattnet och floderna är dessutom mycket förorenade.

För närvarande är 54 procent av landets närmare 270 miljoner invånare bosatta på Java som är ett mycket tättbebyggt område.

- Vi kan inte fortsätta med att öka bördan för Jakarta och ön Java. Också de ekonomiska skillnaderna mellan de olika regioner skulle öka om vi fortsätter så här, sade Widodo i dag under en presskonferens.

Diskussionen om en ny huvudstad har pågått i ett decennium men tog ett steg framåt i april då presidenten godkände en flyttplan.

Förslaget utarbetas fortfarande och kommer småningom att sändas till parlamentet.

Det nya området ska placeras i centrum av önationen

Den nya huvudstaden på Borneo har ännu inget namn.

Presidenten har hittat en plats i distriktet Kertanegara. Det utvalda området sägs vara strategiskt beläget i centrala Indonesien nära ett växande urbant område.

Enligt Widodo har området redan nu en relativt komplett infrastruktur eftersom det är beläget nära städerna Balikpapan och Samarinda.

Karta över Indonesien, på kartan är städerna Jakarta, Samarinda och Balikpapan utmärkta.
Karta över Indonesien, på kartan är städerna Jakarta, Samarinda och Balikpapan utmärkta. Indonesien

Studier har, enligt presidenten, visat att det bästa stället för en ny huvudstad ligger mellan distrikten Norra Penajam Paser och Kutai Kertanegara. Riskerna för översvämningar, jordskalv, tsunamir, skogsbränder, vulkanutbrott eller jordskred uppges här vara minimala i jämförelse med andra trakter i den annars så seismiskt aktiva nationen.

Samboja, Kutai Kartanegara på Borneo - ett område som föreslås bli Indonesiens  ny huvudstad ska byggas upp
Samboja, Kutai Kartanegara på Borneo - ett område som kan bli Indonesiens ny huvudstad Samboja, Kutai Kartanegara på Borneo - ett område som föreslås bli Indonesiens ny huvudstad ska byggas upp Bild: AFP / Lehtikuva Indonesien,Borneo,Samboja

Ön var tidigare så gott som helt täckt av regnskog

Kalimantan är beläget på den indonesiska sidan av Borneo. Där bor över 16 miljoner människor.

Ön är känd för sin regnskog och sina orangutanger. Det mineralrika Östra Kalimantan var en gång i tiderna nästan helt täckt av regnskog. Illegal avverkning har gjort att skogens tillväxt inte sker i samma utsträckning som förr.

Djungeln på Borneo utgör ett hem för ett flertal utrotningshotade arter, bland annat apor och en speciell björnart. Miljöorganisationer har oroat sig det stora flyttprojektets följder för miljön.

Orangutang på Borneo
Orangutang på Borneo Orangutang på Borneo Bild: Arco Images GmbH / Alamy/All Over Press borneoorangutang,Borneo

Källa: AP, AFP