Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Sommaren återvänder, två misstänkta gripna i Borgå-fallet och Trump ville motarbeta orkaner med kärnvapen

Barn och vuxna umgås på stranden vid Bodom träsk i Esbo.
Värmen återkommer – men bara tillfälligt. Barn och vuxna umgås på stranden vid Bodom träsk i Esbo. Bild: Lehtikuva Bodom träsk,Esbo,Strand,sommar,Sensommar

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Två personer som är misstänkta i fallet där två poliser besköts i Borgå natten till söndag har gripits efter en biljakt. Polisen har inte tagit ställning till om fallet är kopplat till organiserad brottslighet. Mera information om händelsen utlovas i dag.

Tågturismen till S:t Petersburg har ökat nämnvärt, rapporterar Uutissuomalainen. Antalet tågresenärer till S.t Petersburg har ökat med nästan 20 procent från året innan.

Sommaren är inte kort! Det blir högsommarvärme i stora delar av landet. På vissa håll når temperaturen 25 grader. Det somriga vädret håller i sig åtminstone till början av september.

Utrikes

G7 ländernas toppmöte avslutas i dag i franska Biarritz med värden Emmanuel Macrons och president Donald Trumps gemensamma presskonferens. Toppmötet väntas inte ge någon slutdeklaration men stats- och regeringscheferna har utlovat konkreta åtgärder för att få bukt med de omfattande skogsbränderna i Amazonas.

USA:s president Donald Trump har flera gånger föreslagit att man skulle motarbeta orkaner med kärnvapen. Den politiska nyhetssajten Axios uppger att Trump flera gånger föreslog för sina medarbetare att man skulle upplösa orkaner med kärnvapen ute på havet, innan de når USA.

Väder

Särskilt i landets södra del är det soligt och varmt. I norr förekommer ännu regnskurar.

I landets södra och mellersta delar är det mellan 20 och 25 grader, i norr mellan 13 och 19 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes