Hoppa till huvudinnehåll

Nu är Jimmy Wikman tillbaka vid biljardbordet igen - siktet ligger på EM i april

Personporträtt på Jimny Wikman
Jimmy Wikman ser ivrigt fram emot biljardsäsongen. Personporträtt på Jimny Wikman Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,biljard,Karis,Hangö,Jimny Wikman

Efter en paus på runt tio år återupptar Jimmy Wikman sin biljardkarriär. Den 14 september spelar han sin första deltävling i Finnish Pool Tour i Tammerfors.

För drygt tio år sedan hörde Jimmy Wikman till Finlands bästa biljardspelare. Efter säsongen 2010-2011 beslutade Wikman att sätta karriären på hyllan och i stället satsa på sitt nygrundade företag.

Numera är han inte längre företagare och har därför tid för biljardspelandet igen.

- Jag har tänkt på det här i ett par år. Jag började spela lite i Åbo för ett år sedan. Det var en större tävling. De bästa Åbospelarna var med och då märkte jag att jag fortfarande har det i mig. Jag fick den där ivern genast. Det här tycker jag om så varför skulle jag inte göra det då?

biljardbollar och -köer på ett bord
biljardbollar och -köer på ett bord Bild: sxc/no restrictions biljardbord

Det som fick Wikman att ta sitt slutliga beslut var ett samtal från biljardförbundet. De hörde sig för ifall Wikman var redo att spela biljard på högsta nivå igen.

- Jag räknade med att jag skulle få börja spela i division 2 eller division 3 eftersom jag inte alls har spelat. Men så råkade jag få samtalet från biljardförbundet. Jag fick ett wildcard och en veckas betänketid.

Wikman satte genast i gång med att leta efter sponsorer och tackade ja till erbjudandet efter bara två dagar.

Hur vanligt är det att få ett sådant här samtal?

- Jag tror inte det är så vanligt. De har ju alltid sina kval från division 1. Det finns ju de som kämpar om de där platserna. Jag tror nog att det nu finns någon som blev missnöjd eftersom den inte fick den här platsen som jag fick.

I Finnish Pool Tour ingår åtta tävlingar allt som allt: fyra rankingtävlingar och fyra FM-tävlingar. Säsongen pågår från september till maj.

Vad är din målsättning?

- EM infaller i april varje år. Dit skickar Finland 4-6 spelare. Finland får kanske några extra spelare då tävlingarna i år råkar hållas i Tammerfors. Eftersom jag gör något jag tycker om att göra och som jag kan så tänker jag nog försöka ta mig till EM. Jag vet att det är svårt, men det är bra att ha målsättningar.

Jimmy Wikman är ursprungligen från Karis, men bor numera i Hangö. I biljardsammanhang representerar han samma Tammerforsförening som han spelade för för tio år sedan.

Vilka egenskaper ska man ha för att bli en bra biljardspelare?

-Du ska ha bollsinne. Så ska du kunna se vinklarna beroende på hur du träffar. Det är många som träffar bollen, men man ska kunna vinkla också och räkna ut hur man skjuter in nästa boll. Så måste man också ha bra nerver.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland