Hoppa till huvudinnehåll

Polisen kan inte stoppa tabletthandeln i Helsingfors: "Efter att polisen avlägsnat försäljare ur landet ersätts de med nya"

Burkar med Rivotril-tabletter kikar fram från väggen på en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019.
Helsingforspolisen hittade över 300 000 Rivotriltabletter i en paketbil i Helsingfors i maj 2019. Enligt förundersökningen kommer tabletterna från Rumänien. De har smugglats till Finland via Sverige. Burkar med Rivotril-tabletter kikar fram från väggen på en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019. Bild: Helsingfors polisinrättning Helsingfors,Polis,Helsingfors polisinrättning,Rivotrill

Polisen har svårt att stoppa den organiserade handeln med olagliga tabletter på gatorna i Helsingfors. Trots att försäljare grips och sänds ut ur landet kommer nya från Rumänien. Rumänska tiggare har enligt polisen lockats med i verksamheten, men det är oklart om de deltar i tablettförsäljningen.

I korsningen av Tavastvägen och Helsingegatan i Sörnäs i Helsingfors sägs en av de livligaste försäljningsplatserna finnas. Men den här fredagsförmiddagen är här lugnt.

Några personer står och röker och dricker öl nedanför Katri Valas park, men tablettförsäljare syns inte till.

Inne i den närliggande second hand-butiken vittnar man ändå om en livlig försäljning.

- Handeln är livlig. Om man bara orkar hänga här en stund syns den nog. Handeln döljs inte allt för mycket tycker jag, säger Essi Kirkkomäki, som jobbar i affären.

"Direkt när polisbilen körde i väg kom försäljarna tillbaka"

Kirkkomäki har inte blivit erbjuden att köpa och hennes bedömning är att försäljarna bara närmar sig dem som anses vara potentiella kunder och som tidigare har köpt tabletter.

- Försäljarna stör inte utomstående utan kontaktar dem man vet att är beroende.

Kirkkomäkis kollega som inte vill uppge sitt namn säger att polisens övervakning av handeln i början av augusti bara hade en tillfällig effekt.

- Direkt när polisbilen körde i väg kom försäljarna tillbaka, säger hon.

Tabletterna som säljs är receptbelagda mediciner som Rivotril och Lyrica. Både Rivotril, som i Finland heter Rivatril, och Lyrica har lugnande effekt och är ämnade för bland annat behandling av epilepsi. De används av blandmissbrukare.

En gata med några några byggarbeten och en Uff-butik. Det är dag och trottoaren är våt.
I korsningen av Tavastvägen och Helsingegatan i Sörnäs i Helsingfors sägs en av de livligaste försäljningsplatserna finnas. En gata med några några byggarbeten och en Uff-butik. Det är dag och trottoaren är våt. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Sörnäs,Sörnäskurvan,katri valas park

Polisen beslagtog över 300 000 tabletter

I början av augusti försökte polisen genom intensiv övervakning få stopp på försäljningen och flera försäljare greps. I maj beslagtog polisen 307 600 Rivotril-tabletter i ett fall som nu har gått till åtalsprövning och där fyra män misstänks för grovt narkotikabrott.

Vid narkotikapolisen i Helsingfors erkänner Jari Nikonen direkt att polisens insatser inte inverkat på försäljningen särskilt mycket.

- Efter det stora beslaget på över 300 000 tabletter lugnade sig situationen en stund. Men efter det har ett nytt stort parti med tabletter förts in i Finland och kommit ut i gatuhandeln, säger Nikonen.

Enligt polisen är verksamheten organiserad och nya försäljare anländer hela tiden.

- Antalet personer som deltar i den här verksamheten är så stort att det alltid går att hitta ersättare för dem som polisen gripit och avlägsnat ur landet, säger Nikonen.

En man med en rutig grön skjorta och ett polisemblem sitter på en stor i ett kontor. Han ser in i kameran och ser allvarlig ut.
- Antalet personer som deltar i den här verksamheten är så stort att det alltid går att hitta ersättare för dem som polisen gripit och avlägsnat ur landet, säger Jari Nikonen vid narkotikapolisen i Helsingfors. En man med en rutig grön skjorta och ett polisemblem sitter på en stor i ett kontor. Han ser in i kameran och ser allvarlig ut. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Helsingfors,Polis,Helsingfors polisinrättning,Nikonen

"Tabletterna köps för elva till femton cent i Ungern och säljs för en euro här"

Verksamheten leds från Rumänien. En grupp för in tabletterna i landet medan en annan övervakar försäljningen och en tredje sköter försäljningen.

- Det finns en rotation. Polisen har lagt märke till att försäljare åkt härifrån och sedan har nya kommit i stället.

Varför åker de ända till Finland för att sälja de här tabletterna?

- Klyftan när det gäller levnadsstandard är stor mellan Finland och Rumänien. Enligt våra uppgifter köps tabletterna för elva till femton cent i Ungern och säljs för en euro styck i Finland. Det blir en bra vinst.

Klyftan i levnadsstandard mellan Finland och Rumänien gör också att människor från Rumänien kommer till Helsingfors för att tigga. Kriminalkommissarie Jari Nikonen vet inte om tiggarna också säljer tabletter.

- Det finns inte bevis för att tiggarna i Helsingfors är en del av den här verksamheten. Men jag vet att man har försökt tvinga tiggarna att sälja tabletter, men jag vet inte om någon gjort det, säger Nikonen.

"Det verkar svårt att stoppa"

Tabletterna sägs komma från något slag av fabrik i Ungern.

- Vi samarbetar med polisen i Rumänien och i Ungern. Och de tabletter som säljs här kommer från Ungern i närheten av Budapest. Man kan tänka sig att där finns en fabrik därifrån tabletterna kommer.

Går den här försäljningen att stoppa?

- Det verkar svårt. Tabletterna kommer ofta norrifrån via Torneå. Vi har fri rörlighet och för att polisen ska stoppa detta måste vi veta om leveransen på förhand. Vi får inte heller hålla på med etnisk profilering och stanna alla av en viss nationalitet.

Burkar med Rivotril-tabletter kikar fram från väggen på en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019.
Rivotrilsmugglarna hade gömt tabletterna i en skåpbils väggar. Burkar med Rivotril-tabletter kikar fram från väggen på en skåpbil. Helsingforspolisen hittade 300 000 tabletter i maj 2019. Bild: Helsingfors polisinrättning Helsingfors,Polis,Helsingfors polisinrättning,Rivotrill

Antalet anmälda narkotikabrott ökar i Helsingfors

Antalet narkotikabrott har överlag ökat i Helsingfors. År 2014 var antalet som kom till polisens kännedom omkring 3 500, medan antalet i år kan komma att överstiga 5 000. Mellan januari och juni var antalet 2 568.

Enligt Jari Nikonen är en orsak att tillgången till droger har ökat.

- Antalet fall av straffbart bruk av narkotika har ökat väldigt mycket och det syns i statistiken, säger Nikonen.

När det gäller köparna av tabletter har polisen i första hand enbart gett en muntlig anmärkning och inte böter.

- Innehav av en burk med 100 tabletter räknas som straffbart bruk av narkotika medan innehav av flera burkar redan är narkotikabrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen