Hoppa till huvudinnehåll

Sverigekampen lockade finländarna till tv-apparaterna igen – svenska önskemålet: Tidigarelägg landskampen också kommande år

Sverigekampen 2019.
Sverige var snäppet starkare i landskampen i år. Sverigekampen 2019. Bild: Lehtikuva Sverigekampen

I år gick Sverigekampen i friidrott av stapeln några veckor tidigare än normalt. Nu frågar sig svenska friidrottsförbundet om det vore skäl att gå till väga på samma sätt också andra år. Det efter att landskampen väckt större intresse igen.

Veckoslutets friidrottslandskamp slutade i en svensk dubbelseger – och det var som vanligt en drös finländare som följde med dramat direkt i tv.

Enligt Finnpanels siffror var tv-sändningarna bland de populäraste på hela veckan. Närmare en miljon tittare följde med lördagens sändning i TV1 och på söndagen var det som bäst över 1,1 miljoner som tittade på de avgörande grenarna.

Också i Sverige var evenemanget populärt. Populärare än förväntat, uppger SVT.

Enligt SVT var publiksiffrorna på Stockholms olympiastadion nämligen högre än vad friidrottsförbundet räknat med (nästan 20 000 åskådare i jämförelse med förväntningen på 16 000).

– Det kändes som ett litet trendbrott och en nytändning på många sätt och vis, medger också förbundets generalsekreterare Stefan Olsson för SVT.

"Precis den typen av frågor som väcks"

I år gick friidrottslandskampen av stapeln tidigare än normalt på grund av att VM arrangeras först i månadsskiftet september-oktober. I normala fall är Sverige- eller Finnkampen säsongens sista tävling och äger rum i början av september.

Nästa år kommer friidrottslandskampen att återvända till normalschema, det har redan slagits fast och kan inte ändras på eftersom EM och OS ställer till med tidtabellsmässiga problem annars.

Men åren efter det kan landskampen igen avgöras i augusti.

– Det är ju precis den typen av frågor som väcks när man varit med om den upplevelsen som vi haft i helgen. Det kanske finns andra datum och andra sätt att göra med kampen för att utveckla den vidare, säger Olsson.

Enligt Olsson är en sak redan klar: de finska och svenska friidrottsförbunden ska samarbeta närmare i framtiden. Fram till nu har det alltid varit det arrangerande förbundet som fått axla merparten av bördan varje år.

– Men nu ser vi att vi behöver jobba gemensamt med landskampen oaktat vem som är arrangör, och göra det med gemensam utgångspunkt, säger Olsson.