Hoppa till huvudinnehåll

Konstrundan öppnar dörrarna till många ateljéer – alla nyfikna konstvänner firar julafton redan i september

Tavlor, porträtt i bruna nyanser på en vit vägg
Fotografier som har behandlats med olika metoder. Nu pryder konstverken konstnär Taru Samolas väggar i ateljén i Fiskars. Tavlor, porträtt i bruna nyanser på en vit vägg Bild: Yle / Tiina Grönroos konst,konstnärer,Västnyland,konstnär Taru Samolas tavlor

Konstrundan infaller i år den sjunde och åttonde september. Då öppnar många konstnärer sina arbetsrum och ateljéer för alla intresserade. I Västnyland kan du besöka närmare 20 platser och säga hej till de lokala konstnärerna.

- Det ligger i tidens anda att man öppet visar sina tekniker, alla konstnärer har ändå sin egen stil. Man behöver inte mystifiera processen. Ett av Konstrundans mål är också att hämta konsten närmare vardagen, säger Jani Purhonen, Konstrundans västnyländska kontakt och arrangör.

Det är ett årligen återkommande evenemang där alla är välkomna att bekanta sig med konstnärer och deras halvfärdiga projekt i hem, arbetsrum och ateljéer.

En vägg fylld med fotografier, en rund spegel och en gammal kamera som hänger från spegeln.
Så här ser det bland annat ut i fotokonstnär Taru Samolas arbetsrum i Fiskars. En vägg fylld med fotografier, en rund spegel och en gammal kamera som hänger från spegeln. Bild: Yle / Tiina Grönroos konst,konstnärer,Västnyland,ateljé,konstnär Taru Samolas tavlor

De flesta västnyländska konstnärer som deltar i Konstrundan finns i år i Raseborg och i synnerhet Skogby är välrepresenterat. Förutom Raseborg öppnar också konstnärer i Ingå och Lojo sina dörrar för konstintresserade besökare.

- Området är utspritt så vi kommer att göra olika förslag på rutter om man rör sig med cykel eller bil, säger Jani Purhonen.

En man står vid en rödmyllad stuga, framför har han gula höga bommor. Sommar.
Jani Purhonen funderar själv på att öppna sin konstnärslya för allmänheten i Konstrundan nästa år. Just nu hänger hans konst hemma i Helsingfors och han själv hänger utanför konstnärskompisen Taru Samolas hem och ateljé. En man står vid en rödmyllad stuga, framför har han gula höga bommor. Sommar. Bild: Yle / Tiina Grönroos konst,konstnärer,Västnyland,Jani A. Purhonen

Jani Purhonen är också konstnär. Han har däremot inte deltagit i Konstrundan som konstnär, men överväger att göra det nästa år.

- Som digital konstnär sysslar man inte med traditionellt, verkstadsmässigt skapande och man har inte den klassiska konstnärsateljén, men jag tycker man gott kan medverka ändå.

En sådan, icke-typisk konstnär är fotokonstnär Taru Samola i Fiskars. Hon deltar i årets Konstrunda med fotografier som hon framkallat, scannat och bearbetat. Hon kommer att visa vilka metoder och framför allt vilka råvaror hon använder när hon framkallar sina svartvita bilder.

salt, snabbkaffe, askorbinsyra och matsoda. Ingredienser som kan användas till att framställa svartvita bilder.
Bordssalt, snabbkaffe, askorbinsyra och matsoda är miljövänligare råvaror som kan användas när man framkallar svartvita bilder. De här står på en gammal vedspis i Taru Samolas arbetsrum. salt, snabbkaffe, askorbinsyra och matsoda. Ingredienser som kan användas till att framställa svartvita bilder. Bild: Yle / Tiina Grönroos konst,konstnärer,Västnyland,Konstrundan 2019
En kvinna framför en dator. På väggen fotokonst. I datorn ett editeringsprogram som fixar bilder.
Här är konstnär Taru Samola och ett av hennes viktiga arbetsredskap, en dator. En kvinna framför en dator. På väggen fotokonst. I datorn ett editeringsprogram som fixar bilder. Bild: Yle / Tiina Grönroos konst,konstnärer,Västnyland,Fiskars, Raseborg,fotokonst,taru samola

Också i år ordnas det konstpedagogiska projektet Konstens fredag. Den sjätte september ordnas en öppen verkstad i Kronomagasinet i Ekenäs där en gemensam platsspecifik installation skapas med hjälp av lågstadieelever, textilkonstnär Deepa Panchamia och ljudkonstnär Robin Brandt.

- Vi skapar tillsammans med enkla redskap, utan ord, men med hjälp av dans och musik, förklarar Robin Brandt. Grundmaterialet är trådar som hängs upp.

För de som gått ut lågstadiet för länge sedan ordnas en öppen verkstad också på fredagskvällen den sjätte september.

Ekenäskonstnär Tanja Is är en multitalang. Hon har målat tavlor, men kallar sig bildkonstnär som jobbar på olika delområden.

En kvinna poserar utomhus. Bakom en rödmyllad stugvägg och grön buske.
Tanja Is gillar när konstintresserade kommer på besök. En kvinna poserar utomhus. Bakom en rödmyllad stugvägg och grön buske. Bild: Yle / Tiina Grönroos konst,konstnärer,Västnyland,tanja is

-Nu har jag jobbat mera med fotografering och ifjol blev jag färdig guldsmed så jag sysslar också med smyckeskonst.

I hennes ateljé i Ormnäs i Ekenäs finns halvfärdiga tavlor, smycken, fotoprojekt med mera.

Hur känns det att ha öppet hus då alla kan komma in för att titta, glo och peta på dina konstprojekt?

- Det är roligt. Det har aldrig hänt att någon petat så mycket att något skulle ha förstörts, säger Tanja Is.

Hon gillar också konceptet att folk får komma och gå under flera dagar.

- Under Konstrundan, när vi har öppet mellan 11 och 17 i två dagar, hinner jag prata mera med besökarna och berätta hur jag jobbar. Det lyckas inte på samma sätt under en utställning, där man mera går runt och minglar och diskuterar på ett ytligare plan, säger Tanja Is.

Blir du riktigt ivrig, till exempel efter att ha deltagit i Konstens fredag och skapandet av installationen i Kronomagsinet, kan du fortsätta på lördag eller söndag och prova på olika tekniker eller delta i verkstäder.

Ulla Kostiainen i Skogby tillverkar teaterrekvisita och teaterdockor. I hennes ateljé i Skogby kan du delta i en workshop och tillverka en mobil av vass, blommor, gräs, kvistar, garn och tyg.

En liten guldtavla med guldram. Porträtt på en man i bruna nyanser. Manipulerat fotografi.
En av Fiskarskonstnär Taru Samolas fototavlor. En liten guldtavla med guldram. Porträtt på en man i bruna nyanser. Manipulerat fotografi. Bild: Yle / Tiina Grönroos konst,konstnärer,Västnyland,konstnär Taru Samolas tavlor

Konstrundan arrangeras i år för tolfte gången. Då öppnar konstnärer i de tvåspråkiga regionerna längs kusten, men numera också Birkaland, Lappland och Östra Finland sina ateljéer för allmänheten.

Arrangör för Konstrundan är föreningen Åbolands hantverk i samarbete med Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.