Hoppa till huvudinnehåll

Puljujärvi kunde inte påverka sin framtid i NHL, därför valde han Kärpät: “Nu får jag njuta av att spela ishockey igen”

Jesse Puljujärvi.
Jesse Puljujärvi har noterats för 37 poäng i sina 139 matcher i NHL. Jesse Puljujärvi. Bild: imago/Jan Huebner/ All Over Press Jesse Puljujärvi,NHL,ishockey,Edmonton Oilers

Jesse Puljujärvi berättar att bristen på kontroll i Edmonton ledde till beslutet att återvända till Finland. I Kärpät vill han visa vad han går för.

Efter dominansen i JVM 2016 förväntade sig hela Ishockeyfinland att succén skulle fortsätta då Jesse Puljujärvi inledde NHL-karriären i Edmonton Oilers följande höst.

De tre första åren i NHL har ändå varit fulla av motgångar och misslyckanden.

Samtidigt som JVM-kedjekamraterna Sebastian Aho och Patrik Laine gjorde ett omedelbart intryck och i dag är etablerade stjärnor, har “Puljus” karriär stampat på stället och supertalangens frustration har varit uppenbar.

I dag kom beskedet om att Puljujärvi valt att ta ett steg bakåt och återvända till Kärpät i den inhemska ligan. Förhoppningsvis ska det här draget bädda för ett rejält skutt framåt då tiden är mogen.

– Jag vill utvecklas. Här får jag chansen och kan börja spela direkt, säger Puljujärvi åt Yle.

– Jag kan själv inte påverka spelaraffärerna, men på det här viset har jag lite kontroll. Det känns som ett bra beslut att komma till Uleåborg, jag är glad.

NHL är fortfarande målsättningen

Puljujärvi som varit olycklig i Edmonton skulle helst redan ha bytt till en ny NHL-klubb, men Oilers har inte släppt 21-åringen. Det färska kontraktet med Kärpät är ettårigt, men avtalet innehåller en klausul som ger Puljujärvi möjligheten att återvända till NHL innan den 1 december.

– Målsättningen är fortfarande att spela i NHL men det är fullt möjligt att hela säsongen går i Kärpät, säger Puljujärvi som är tillfreds med att vara i Uleåborg där han spelade senast säsongen 2015-2016.

– Jag är jättenöjd med att vara här. Nu får jag njuta av ishockey igen och får en stor roll. Det är ett bra lag och min gamla klubb.

Puljujärvis comeback i den bekanta hermelintröjan sker redan inkommande fredag då Kärpät möter Grenoble i CHL-premiären. FM-ligan börjar den 12 september.

– Jag vill spela en bra säsong och nå framgång med laget, visa vad jag går för och att jag förtjänar en stor roll, säger Puljujärvi som tillägger att han tänker njuta av vardagen.

Kärpät vill hjälpa

Kärpäts chefstränare Mikko Manner är givetvis förtjust i att laget förstärkts med en spelare som draftats som nummer fyra till NHL. I Kärpät kommer Puljujärvi garanterat att få mycket ansvar.

– Jag hoppas han hittar rätt drive och spelglädje. Hans uppgift är att hjälpa sina lagkamrater och resten av oss ska hjälpa honom, säger Manner.

– Vi vill att han ska njuta av spelet och att han känner sig värdefull.

Kärpätlotsen hoppas också att Puljujärvi ska locka bra med publik till säsongpremiären om några dagar.

– Jesse är säkert ett bra affischnamn för fredagens match mot Grenoble. Vi förstår såklart att det ännu är sommar och att CHL inte är så bekant för många, men förhoppningsvis kommer det bra med folk till hallen.